SAD i Kina za bolju saradnju u međunarodnim pitanjima

Vašington i Peking nedavno su se sukobili zbog teritorijalnih sporova Kine i njenih susjeda u Južnom kineskom moru, kao i oko prodemokratskih protesta u Hongkongu
0 komentar(a)
Jang Džieči i Džon Keri, Foto: Reuters
Jang Džieči i Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2014. 17:11h

Američki državni sekretar Džon Keri i visoki kineski zvaničnik Jang Džieči rekli su danas u Bostonu da su odnosi dvije zemlje dovoljno zreli da mogu razgovarati o razlikama dok sarađuju u oblastima od zajedničkog interesa.

Uoči posjete američkog predsjenika Braka Obame Pekingu sljedećeg mjeseca, oni su se založili da dvije zemlje prevaziđu nepovjerenje, razgovaraju o razlikama i sarađuju na ključim pitanjima poput borbe protiv terorizma i širenja virusa ebole.

"Postoji više pitanja u kojima Kina i SAD sarađuju čak i kada imamo razlike koje pokušavamo da riješimo", rekao je Keri novinarima na početku drugog dana razgovora s kineskim diplomatom Jangom, koji je na funkciji državnog sekretara, što je funkcija u vladi ispod premijera i vicepremijera.

Jang se saglasio s time i rekao da su Obama i kineski predsjednik Si Đinping kao prioritet postavili unaprjeđenje odnosa.

"Vjerujemo i da bi trebalo da nastavimo da sarađujemo da produbimo uzajamno povjerenje i uložimo napore u glavnim oblastima saradnje, dok na bazi uzajamnog poštovanja, možemo odgovarajuće rješavati mnoge razlike koje postoje između nas", rekao je kineski diplomata.

Vašington i Peking nedavno su se sukobili zbog teritorijalnih sporova Kine i njenih susjeda u Južnom kineskom moru, kao i oko prodemokratskih protesta u Hongkongu.

Obama putuje u Peking u novembru na samit azijskopacifičkih lidera.

Bonus video: