Kanađani spasavaju ruski brod u kvaru kod kanadske obale

U saopštenju se navodi da je situacija i dalje veoma neizvjesna i da sve zavisi od vremena
1 komentar(a)
ruski brod, Foto: MARPAC/Facebook
ruski brod, Foto: MARPAC/Facebook
Ažurirano: 18.10.2014. 08:59h

Brod kanadske obalske garde stigao je sinoć do ruskog broda kontejnera koji zbog kvara motora pluta u uzburkanim morima kod sjeverne obale kanadske Britanske Kolumbije u Pacifiku, odakle treba da ga izvuče.

Tokom noći posada kanadskog broda uspjela je da pričvrsti uže za vuču za ruski brod čime je smanjen rizik da se on nasuka, udari o stijene i izazove izlivanje goriva i ekološku katastrofu.

Centar za koordinaciju kanadske vojske saopštio je da se motor ruskog broda Simušir pokvario kod ostrva Kraljica Ssarlot, dok je putovao iz Evereta u sjeverozapadnoj američkoj drzavi Vašington ka Rusiji.

Prema saopštenju Savjeta domorodačkih Indijanaca Haida kasno sinoć kanadski brod Grodon Rid uspeo je da učvrsti uže za vuču i dva polovila se kreću od obale brzinom od 1,5 čvorova.

U saopštenju se navodi da je situacija i dalje veoma neizvjesna i da sve zavisi od vremena.

Očekuje se da će još jedan brod kanadske obalske straže stići danas da pokuša da pomogne da se ruski brod dovuče do mjesta Princ Rupert u Britanskoj Kolumbiji, ali to takođe zavisi od vremena.

Ruski brod je izgubio snagu u motoru kasno u četvrtak i od tada je plutao oko 15 kilometara od obale u uzburkanom moru.

Predsjednik Savjeta Haida indijanaca upozorio je juče da nevrijeme koje stiže u tu oblast može da nanese ruski brod na stjenovitu obalu, gdje ako udari može da izazove veliku katastrofu.

Oko 5.000 ljudi živi na ostrvu i hrane se od lova ribe. Najviše se strahuje zbog goriva i dizela na brodu i rizika da brod udari stijene i da se raspadne.

Simušir, brod dug oko 135 metara nosi različite vrste gorva, uključujući 400 tona nafte i 50 tona dizela, materijal za vađenje rude i druge hemikalije.

Novosti možete pratiti putem hashtaga #HaidaGwaii

Bonus video: