Šinzo Abe poslao poruku u sporni hram Jasukuni

Hram Jasukuni u Tokiju memorijalni je centar u čast 2,5 miliona poginulih Japanaca u ratovima u 19. i 20. vijeku, među kojima je i 14 ratnih zločinaca
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2014. 07:58h

Japanski premijer Šinzo Abe poslao je danas u hram Jasakuni u Tokiju, kojeg mnogi u Aziji smatraju simbolom japanske militarističke prošlosti, tradicionalno "masakaki" drvo, kao poruku povodom obilježavanja praznika Dana tog svetilišta.

Hram Jasukuni u Tokiju memorijalni je centar u čast 2,5 miliona poginulih Japanaca u ratovima u 19. i 20. vijeku, među kojima je i 14 ratnih zločinaca.

Grupa od 110 poslanika i 80 predstavnika i zaposlenih u vladi molilo se danas u tom hramu. Niko od ministara nije bio u hramu iako su neki od njih najavili da će doći.

Abe je posljednji put posjetio to svetilište u decembru prošle godinei to je tada izazvalo veliko nezadovoljstvo Kine i Južne Koreje.

Jasukuni za Seul i Peking predstavlja simbol zločina koje su japanske trupe počinile tokom kolonizacije Korejskog poluostrva (1910-1945) i djelimične okupacije Kine (1910-1945).

Abe je danas poslao ornamente "masakaki" povodom 17. oktobra, dana hrama i početka jesenjeg festivala (od 17. do 20. oktobra), jednog od tri glavna događaja kada se japanski konzervativci mole u tom hramu.

Portparol japanske vlade Jošihide Suka izjavio je da je Abeov gest privatnog karaktera zasnovan na njegovom ličnom ubjeđjenju.

Abe se trenutno nalazi u Milanu na evropsko-azijskom samitu i sjutra se vraća u Japan.

Japanski premijer je nedavno izrazio želju da se sastane s kineskim predsjednikom Si Đipingom u nastojanju da se poboljšaju odnosi Japana i Kine koji su veoma zategnuti više od dve godine.

Analitičari smatraju da Abeova odluka da ne posjeti hram odražava "njegovu nadu da se uskoro sastane s kineskim predsjednikom".

Bonus video: