OŠTRE KRITIKE

Kofi Anan: Ebola zanemarena zato što je izbila u Africi

"Da je kriza izbila u nekom drugom regionu svijeta, vjerovatno bi se na nju reagovalo drugačije. Zapravo, kad posmatrate razvoj krize, međunarodna zajednica se probudila tek kad se bolest pojavila u Americi i Evropi", istakao je
0 komentar(a)
Kofi Anan Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Kofi Anan Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 06:40h

Bogate zemlje svijeta nisu dovoljno brzo reagovale na pojavu epidemije ebole zato što je ona izbila u Africi, izjavio je bivši generalni sekretar UN Kofi Anan u emisiji britanske televizije BBC.

"Veoma sam razočaran reakcijom na epidemiju... razočaran sam u međunarodnu zajednicu što nije reagovala brže", rekao je Anan u emisiji "Njuznajt", a prenijela agencija AFP.

"Da je kriza izbila u nekom drugom regionu svijeta, vjerovatno bi se na nju reagovalo drugačije. Zapravo, kad posmatrate razvoj krize, međunarodna zajednica se probudila tek kad se bolest pojavila u Americi i Evropi", istakao je on.

Anan, diplomata iz Gane koji je UN predvodio tokom deset godina počev od 2006, rekao je kako je trebalo da bude jasno da je samo pitanje vremena kad će se virus proširiti iz svog epicentra u zapadnoj Africi.

Do danas je izvan Afrike od ebole oboljela jedna medicinska sestra u Španiji i dvije u SAD, koje su se sve zarazile tako što su liječile oboljele koji su preminuli pošto su se virusom zarazili u Africi.

"Odgovornima za to smatram vlade koje imaju moć, a mislim da je krivice toliko da je ima dovoljno za sve. Afričke zemlje su mogle da urade malo više, odnosno mogle su mnogo brže da zatraže pomoć, dok je međunarodna zajednica mogla mnogo bolje da se organizuje kako bi pružila pomoć", rekao je Anan i dodao: "Nije bilo potrebno da prođe nekoliko mjeseci da bi počelo da se radi ono što se radi danas."

On je ipak stao u odbranu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je posljednjih dana izložena kritici javnosti zato što nije reagovala dovoljno brzo na najgoru epidemiju ebole u istoriji, rekavši da su oni bili svjesni rizika bolesti, ali su se oslonili na to da će im vlade dati resurse da se bore protiv epidemije.

Prema podacima SZO, od ebole je dosad preminulo 4.493 ljudi, a ukupno je zaraženo više od 9.000 osoba.