STO: Povećati takse na cigarete

Uputstvo STO ostavlja državama slobodu da odrede visinu taksi, a izglasano je na konferenciji na temu Okvirne konvencije o kontroli pušenja, koju je potpisalo 179 zemalja u cilju smanjenja upotrebe duvana i unaprijeđenja globalnog zdravlja
0 komentar(a)
elektronske cigarete, Foto: Shutterstock.com
elektronske cigarete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.10.2014. 08:14h

Svjetska trgovinska organizacija (STO) pozvala je zemlje širom svijeta da povećaju takse na cigarete da bi obeshrabrile pušenje.

Uputstvo STO ostavlja državama slobodu da odrede visinu taksi, a izglasano je na konferenciji na temu Okvirne konvencije o kontroli pušenja, koju je potpisalo 179 zemalja u cilju smanjenja upotrebe duvana i unaprijeđenja globalnog zdravlja, prenose agencije.

"Svaki potez kojim se podižu takse na cigarete, a koji direktno podiže cijene cigareta, dovodi do njihovog smanjenja upotrebe", navodi organizacija, dodajući da su mladi ljudi i građani sa niskim prihodima skloniji da odustanu od pušenja nakon skoka cijena.

Ministar zdravlja Indije je poručio da će proizvođači cigareta u toj zemlji morati da na 85 odsto pakovanja cigareta štampaju slikovna i tekstualna upozorenja o štetnosti pušenja po zdravlje.

Bonus video: