Protivkandidat Dilme Rusef u blagoj prednosti

Brazilski institut za istraživanje javnog mnjenja Datafolha, koji je sproveo anketu, saopštio je danas da je i u prethodnom istraživanju Neves bio u blagoj prednosti
51 pregleda 0 komentar(a)
Dilma Rusef, Esio Neves, Foto: Beta/AP
Dilma Rusef, Esio Neves, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.10.2014. 07:48h

Predsjednički kandidat Esio Neves u blagoj je prednosti u odnosu na protivnicu, aktuelnu predsjednicu Brazila Dilmu Rusef, deset dana prije održavanja drugog kruga izbora, rezultati su danas objavljene ankete u Braziliji. Kandidat brazilske Socijaldemokratske stranke bi pobijedio s 51 odsto glasova, dok bi Dilma Rusef, čija Radnička partija već 12 godina vlada u najvećoj državi Južne Amerike, osvojila 49 odsto. Brazilski institut za istraživanje javnog mnjenja Datafolha, koji je sproveo anketu, saopštio je danas da je i u prethodnom istraživanju Neves bio u blagoj prednosti.

Nova anketa sprovedena je nad više od 9.000 ispitanika, odnosno dan posle televizijske debate predsjedničkih kandidata. U prvom krugu izbora održanom 5. oktobra, Dilma Rusef osvojila je 41,59 odsto glasova, a Neves 33,55 odsto. Ishod drugog kruga predsjedničkih izbora je neizvjestan, pošto je Marina Silva, treća po broju glasova u prvom krugu, podržala Nevesa. Dilma Rusef obećava da će proširiti socijalne programe i nastaviti snažno učešće države u privredi, iako se kritičari žale da to stvara lošu poslovnu klimu. Neves, međutim, nudi konzervativne ekonomske pristupe, kao što su nezavisnost centralne banke, više privatizacije i traganje za trgovinskim poslovima u Evropi i SAD. Drugi krug izbora biće održan 26. oktobra.

Bonus video: