Hamas: Ban Ki Mun je licemjer

Zahar je ocijenio da su izraelski "arsenal okupatora i nuklearni reaktor mnogo opasniji od tunela" hamasovaca o kome je Ban govorio
82 pregleda 0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2014. 12:03h

Palestinski Hamas optužio je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za licemjerje i duple standarde nakon njegove jučerašnje posjete Pojasu Gaze i južnom Izraelu.

Jednog od osnivača te islamističke organizacije Mahmuda Zahara uvrijedila je izjava generelnog sekretara data dok je obilazio jedan od tunela koje su hamasovci prokopali ispod granice s Izraelom, a otkrila ga je izraelska vojska kraj kibuca Ein Hašloša.

Ban je rekao da je šokiran prijetnjama s kojima su suočeni stanovnici tog dijela Izraela.

"Ponavljam da raketni napadi u kojima se ubijaju civili nisu prihvatljivi. Moraju se osuditi. Niko ne bi treblao da živi pod stalnom prijetnjom straha od tih raketa i upada kroz podzemne tunele," rekao je Ban.

Odgovarajući na tu izjavu, Zahar je ocijenio da su "arsenal okupatora i nuklearni reaktor mnogo opasniji od tunela" o kome je Ban govorio, prenijeli su izraelski mediji.

Prije posjete jugu Izraela, Ban je obišao Pojas Gaze razoren u nedavnom ratu izmedju Izraela i Hamasa. On je ocijenio da je razaranje "neopisivo" i mnogo ozbiljnje od onog koje je vidio 2009. godine posle prethodnog sukoba u tom palestinskom području.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao da je da bi Ban trebalo da" preuzme ozbiljnu akciju" da izmijeni situaciju u Gazi, sada kada je vidio šta se desilo.

"Ban je učestvovao u prikrivanju izraelskog masakra u Rafi", rekao je Abu Zuhri kako je prenijela palestinska agencija Maan.

On je dodao da se traži da Ban preuzme odgovornost prema žrtvama izraelske ofanzive i da prestane da bude neobjektivan.

Primjedbe na Banove izjave imala je i izraelska strana a premijer Benjamin Netanjahu kritikovao navodno insistiranje na stavu da okupacija opravdava ispaljivanje više od 3.600 raketa iz Gaze na izraelske civile.

"Koren uzroka nasilja koje dolazi iz Gaze nije izraelska okupacija iz jednostavnog razloga - Izrael ne drži Gazu pod okupacijom," objasnio je Netanjahu, istakavši: "Izrael je napustio Gazu do poslednjg santimetra. Mi smo iskorijenili sva naselja i evakuisali sve naseljenike, tako da nema okupacije Gaze."

On je mislio na izraelsko povlačenje sa te teritorije u ljeto 2005. posle okupacije koja je trajala od 1967. godine. Izrael međutim drži Gazu pod blokadom i kontroliše granične prelaze, teritorijlne vode i vazdušni prostor iznad nje.

Netanjahu je ocijenio da je uzrok raketna vatre Hamasa to što se ta organizacija, koju Izrael smatra terorističkom, protivi samom postojanju jevrejske države. On se međutim složio da se mir može postići samo kroz bilateralne pregovore onih koji u to vjeruju.

Bonus video: