SAD zabrinute zbog prodaje njujorškog hotela Kinezima

Zvaničnici navode i da bi prodaja kultnog hotela mogla da se odrazi i na činjenicu da se u njemu nalazi rezidencija i američkog ambasadora u UN, a on je i dom predsjedniku i stotinama američkih diplomata tokom godišnje Generalne skupštine UN
2 komentar(a)
Hotel Valdorf Astorija, Foto: Reuters
Hotel Valdorf Astorija, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2014. 07:57h

Zabrinuta zbog mogućih bezbjednosnih rizika, američka administracija pomno procjenjuje prodaju njujorškog hotela Valdorf Astorija kineskoj osiguravajućoj kompaniji.

Kineska kompanija Anbang osiguranje kupila je 6. oktobra Valdorf od Hiltona za 1,95 milijardi dolara.

Prema uslovima prodaje, Hilton će moći da upravlja hotelom u narednih 100 godina, a takođe je predviđeno njegovo kompletno renoviranje, zbog čega su se američki zvaničnici zabrinuli, strahujući od tajnih kamera i sajber špijunaže.

Zvaničnici navode i da bi prodaja kultnog hotela mogla da se odrazi i na činjenicu da se u njemu nalazi rezidencija i američkog ambasadora u UN, a on je i dom predsjedniku i stotinama američkih diplomata tokom godišnje Generalne skupštine UN.

"Trenutno vršimo procjenu detalja prodaje i dugoročnih planova (kineske) kompanije", rekao je Kertis Kuper, portparol američke misije pri UN.

On je dodao da će odluka o budućem odnosu SAD i Valdorfa biti donijeta na osnovu troškova, dugoročnih planova za hotel kineske kompanije i vladinih potreba i bezbjednosnih bojazni.

Zvaničnici su naveli da će detalji plana za renoviranje imati ključnu ulogu u donošenju te odluke.

Oni upozoravaju i na to da Kina u velikoj mjeri koristi sajber špijunažu i kamere za nadzor i na domaćoj teritoriji, kao i u inostranstvu, i podsjećaju i na upozorenja Stejt departmenta za američke građane koji putuju u Kinu.

"Hotelske sobe (uključujući i sobe za sastanke), kancelarije, automobili, taksi vozila, telefoni, upotreba interneta i fakseva mogu da budu nadzirani na licu mjesta ili iz daljine, a lične stvari u hotelskim sobama, uključujući i kompjutere, mogu da budu pretresane bez vašeg pristanka ili znanja", naveo je Stejt department u svom posljednjem savjetu za svoje građane koji putuju u Kinu.

Bonus video: