Kurdi brane Kobane, ID se povlači

Kako javlja BBC, napredak kurdskih snaga zabilježen je poslije nekoliko uspešnih vazdušnih napada američke vojske, koja je primorala džihadiste na povlačenje
4 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.10.2014. 19:50h

Kurdski borci su uspjeli da ponovo vrate dio teritorija u gradu Kobaneu, koji je proteklih dana na meti udara pripadnika Islamske države.

Kako javlja BBC, napredak kurdskih snaga zabilježen je poslije nekoliko uspešnih vazdušnih napada američke vojske, koja je primorala džihadiste na povlačenje.

Navedeno je da su Kurdi uspjeli da pod svoju kontrolu vrate brdo iznad grada pod imenom Tol Šair, koje je više od deset dana bilo u rukama Islamske države, a nalazi se na manje od četiri kilometra od turske granice.

Povodom novih akcija protiv džihadista, za utorak je američki predsjednik Barak Obama najavio nove sastanke s vojnim liderima iz više od 20 zemalja koje su prihvatile da se uključe u koaliciju za borbu protiv Islamske države. S druge strane, Turska se i dalje nije odlučila za ulazak u borbe s islamistima, ali je u ponedjeljak bombardovala uporišta Radničke partije Kurdistana, koju već godinama smatra svojom najvećom opasnosti. Konačan povratni napad kurdske vojske predstavlja jedan od prvih poraza džihadista, koji su bili veoma blizu da ugroze granični prelaz između Turske i Sirije. Ipak, prema procjenama, džihadisti i dalje imaju jaka uporišta oko gradova Manbidža, Rake, Dejr al-Zura, Majadina, Abu Kamala, u Siriji, dok su u Iraku zauzeli planinu Sindžar, oblasti oko Kirkuka, Hadite i Faludže, odakle planiraju napade na Bagdad.

Bonus video: