Medicinska sestra iz SAD nova žrtva zaraze ebolom iako je nosila zaštitnu opremu

0 komentar(a)
ebola u Teksasu, Prezbiterijanska bolnica u Teksasu, Foto: Reuters
ebola u Teksasu, Prezbiterijanska bolnica u Teksasu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2014. 15:36h

U SAD je potvrđen novi slučaj ebole. Zdravstvena radnica Prezbiterijanske bolnice u Teksasu zaražena je ebolom, pokazala su preliminarna ispitivanja.

Izvori iz bolnice navode da se očekuju rezultati daljh provjera Centra za kontrolu i nadzor bolesti u Atlanti, javlja CNN.

"Znali smo da je drugi slučaj ebole moguć i pripremili smo se za njega", rekao je doktor Dejvid Lejki, načelnik Odsjeka za državne zdravstvene usluge Teksasa.

Ime zaražene radnice bolnice još nije otkriveno - objavljeno je da je riječ o medicinskoj sestri koja je bila dio tima koji je brinuo o Tomasu Dankanu, prvoj žrtvi ebole u SAD. Medicinska sestra je tokom brige o Dankau bila pod punom zaštitnom opremom, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Dankan je preminuo u srijedu.

Kako javlja CNN, zaražena medicinska sestra u stabilnom je stanju.

Tom Friden, šef američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti, pozvao je na odlučnije djelovanje u sprečavanju širenja ebole, ističući kako "moramo nešto učiniti odmah, da ovo ne bi postalo novi svjetski AIDS", prenosi CNN.

"U 30 godina koliko radim u javnom zdravstvu, jedina stvar koja je bila nalik ovoj je AIDS. Brza reakcija je ključna. Ebola se može kontrolisati, a njeno širenje bilo je moguće i spriječiti", upozorio je Friden iz Vašingtona.

"Javno zdravstvo raspolaže sve oskudnijim resursima", dodao je on.

Fridenov apel upućen je unutar konteksta smanjivanja budžeta američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti. Centar je u 2010. godini na raspolaganju imao 6.5 milijardi dolara, a u 2014. godini dodijeljeno mu je tek 5.9 milijardi dolara, piše Index.hr

Bonus video: