Britanski specijalci obučavaju Kurde u Iraku

Prošlog mjeseca, britansko ministarstvo je obezbijedilo za kurdske snage poznate kao Pešmerga, 40 mitraljeza i na hiljade metaka
2 komentar(a)
Kurdi, Foto: Beta-AP
Kurdi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.10.2014. 10:18h

Specijalni vojni tim od 12 pripadnika britanskih snaga obučava Kurde za borbu protiv ekstremista Islamske države (IS) u Iraku, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

"Britanski sekretar odbrane odobrio je raspoređivanje malog specijalizovanog tima neborbenih vojnih trenera koji se sada nalaze u oblasti Irbila pružajući uputstva o načinu upotrebe, rada i održavanje mitraljeza koji su poklon Velike Britanije, (upućenog) prošlog mjeseca", rekao je portparol ministarstva, javio je jutros britanski BBC.

Prošlog mjeseca, britansko ministarstvo je obezbijedilo za kurdske snage poznate kao Pešmerga, 40 mitraljeza i na hiljade metaka.

Izvor BBC iz ministrastva je naveo da je upućen britanski tim iz drugog bataljona Jorkširskog puka i da se očekuje da će provesti samo nedjelju dana u Irbilu na sjevernu Iraka, pod kurdskom kontrolom.

Velika Britanija je otpremila zalihe, uključujući oružje, na sjever Iraka, a avioni tipa “Tornado” Britanski kraljevskih snaga iz baze na Kipru, poletjeli su i deo su borbene misije nad Irakom, od septembra.

BBC navodi da britanska trening misija dolazi usred teških borbi između sirijskih Kurda i boraca IS u gradu Kobane u Sirija.

Bonus video: