Ebola se ukorijenila u Zapadnoj Africi

Zamjenik šefa SZO istakao je da svjetska zajednica nije odgovorila u skladu sa potrebama u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2014. 10:19h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da se virus ebole ukorijenio u prijestonicama tri najpogođenije zapadnoafričke zemlje i da se epidemija ubrzava.

Zamjenik šefa SZO Brus Ajlvard istakao je da svjetska zajednica nije odgovorila u skladu sa potrebama u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, prenio je BBC.

Te tri zemlje apeluju na veću pomoć u borbi sa smrtonosnim virusom, koji je usmrtio 3.860 ljudi, uglavnom u Zapadnoj Africi.

Više od 200 zdravstvenih radnika je među žrtvama ebole.

Ajlvard je istakao da je sada situacija mnogo gora nego prije 12 dana i dodao da "70 odsto zaraženih ljudi definitivno umire od bolesti, koja se ubrzava po svim parametrima".

Direktorka međunarodne humanitarne organizacije Ljekari bez granica Džoana Liu pozvala je danas hitnu međunarodnu akciju.

Visoki američki zvančnik Tomas Friden rekao je da se epidemija ebole u Zapadnoj Africi razlikuje od svih epidemija od izbijanja virusa HIV.

"Za 30 godina koje sam proveo radeći u zdravstvu, jedina stvar slična ovoj je virus HIV", rekao je Friden na skupu u Vašingtonu.

Bonus video: