Nastavlja se potraga za Kolumbovim legendarnim brodom

Misija Uneskovih eksperata, koju je zatražila vlada Haitija, zaključila je da bronzani i bakarni šrafovi pronađeni u blizini olupine pokazuju da je brod izgrađen krajem 17. ili u 18. vijeku
88 pregleda 0 komentar(a)
Stručnjak Uneska vrši premjeravanja na brodu za koji se sumnjalo daje "Santa Marija", Foto: Beta/AP
Stručnjak Uneska vrši premjeravanja na brodu za koji se sumnjalo daje "Santa Marija", Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2014. 12:03h

Haiti je odlučan da nastavi potragu sa brodom Kristofera Kolumba "Santa Marija" posle izvještaja Ujedinjenih nacija početkom sedmice da olupina koja je pronađena nije Kolumbov brod.

"Ispitaćemo svaki trag da bi otkrili taj, možda najpoznatiji brod," rekla je ministar Haitija Monik Rokur.

U maju, tim koji je predvodio američki istraživač Beri Kliford saopštio je da su identifikovali 500 godina staru olupinu "Santa Marije" u vodama sjeverno od Haitija.

"Santa Marija" bio je jedan od tri broda koji su napustili Španiju 1492. kako bi pronašli kraći put za Aziju. Vjeruje se da je brod naletio na greben u blizini Haitija na Božić i da je napušten.

Misija Uneskovih eksperata, koju je zatražila vlada Haitija, zaključila je da bronzani i bakarni šrafovi pronađeni u blizini olupine pokazuju da je brod izgrađen krajem 17. ili u 18. vijeku.

"Postoji neoboriv dokaz da je olupina iz poznijeg perioda," navodi se u izvještaju Uneska objavljenom u ponedjeljak, prenosi Rojters.

Vođa Uneskove misije Ksavije Nijeto Prieto, nekadašnji direktor španskog Narodnog muzeja podvodne arheologije i ekspert za španske olupine, prošlog mjeseca obišao je sjevernu obalu Haitija.

U svom izvještaju, u kome je naveo i da je olupina koju je otkrio Kliford predaleko od obale da bi bila "Santa Marija", ali je preporučio je dalju potragu za Kolumbovim brodom.

"Od suštinske je važnosti da Unesko ispita cijelu oblast gdje su ostaci olupine pronađeni, fotografiše i uradi nacrte," poručio je Kliford.

Zvaničnici Haitija najavili su da će nastaviti dalje da tragaju za olupinom.

Bonus video: