SAD: Umro prvi pacijent od ebole, potraga za svima koji su s njim bili u kontaktu

Svi koji su potencijalno bili u kontaktu sa Dankanom biće pod 21-dnevnim ljekarskim nadzorom
0 komentar(a)
Tomas Erik Dankan, Foto: Beta/AP
Tomas Erik Dankan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.10.2014. 18:39h

Državljanin Liberije Tomas Erik Dankan, prvi pacijent kome je u SAD ustanovljena dijagnoza ebole, preminuo je danas u Prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu, javile su agencije, pozivajući se na bolničkog portparola.

Dankan je doputovao u Dalas 20. septembra u posjetu rođacima a razbolio se nekoliko dana kasnije.

Ljekari su identifikovali deset osoba, uključujući sedam zdravstvenih radnika, koji su imali direktan kontakt sa inficiranim Dankanom, a utvrđeno je da je još 38 osoba moglo biti u kontaktu sa njim.

Svi koji su potencijalno bili u kontaktu sa Dankanom biće pod 21-dnevnim ljekarskim nadzorom.

Prema izjavi Vendela Votsona iz dalaske bolnice, Dankanovo stanje posle dijagnostikovanja infekcije smrtonosnim virusom pogoršalo se u subotu od ozbiljnog do kritičnog, prenio je Asošijeted pres.

Američki državni sekretar Džon Keri, prenosi AP, uputio je ubrzo pošto se pojavila vijest o smrti Dankana, hitan apel državama da se odgovori na epidemiju ebole, ističući da je potrebno više novca, opreme i personala.

Prema njegovim riječima, napredak u borbi protiv virusa je postignut ali suviše spor.

"Ebola je hitna globalna kriza, koja zahtjeva hitan globalni odgovor", rekao je Keri posle razgovora sa britanskim kolegom Filipom Hamondom.

Obaveza provjera putnika zbog ebole

Prethodno je saopšteno da će svi putnici koji dolaze u SAD iz ebolom pogođenih zemalja - Liberije, Sijera Leonea i Gvineje morati da prođu kroz obaveznu provjeru, a ta mjera će početi da se sprovodi najranije od ovog vikenda, javili su američki mediji.

Pozivajući se na neimenovane izvore američke vlade, CNN je naveo da bi te mjere mogle da se odnose i na putnike iz drugih zemalja koje se bore sa epidemijom ebole.

Zapadnoafričke zemlje već provjeravaju putnike prije polaska.

Prema novim mjerama, putnicima će biti mjerena temperatura kada stignu u SAD, prenio je Rojters.

Ebola je odnijela više od 3.400 života, većinom u u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

Bonus video: