Nobelova nagrada za hemiju za dostignuća u mikroskopiji

"Zahvaljujući oktriću, nanoskopijom se sada mogu vidjeti pojedinačni putevi molekula između nervnih ćelija u mozgu, što je značajno za bolje razumijevanje Parkinsonove, Alchajmerova i Hantingtonove bolesti"
0 komentar(a)
Nobelova nagrada za hemiju, Foto: Reuters
Nobelova nagrada za hemiju, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2014. 11:13h

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za hemiju su američki naučnici Erik Becig i Vilijam Merner i Njemac Štefan Hel zbog dostignuća u razvoju fluorescentne mikroskopije, saopštio je Institut Karolinska u Stokholmu.

"Optička mikroskopija je već dugi niz godina imala određena ograničenja jer ne može da napravi bolju rezoluciju talasne dužine svjetlosti. Nagrađeni naučnici su izumjeli fluorescentne molekule kojim se ta ograničneja zaobilaze", navodi se u saopštenju.

Institut je ocijenio da je "revolucionarni rad" naučnika omogućio razvoj nove tehnike mikroskopije poznate kao fluorescentna mikroskopija ili nanoskopija.

"Zahvaljujući tom oktriću, nanoskopijom se sada mogu vidjeti pojedinačni putevi molekula između nervnih ćelija u mozgu, što je značajno za bolje razumijevanje Parkinsonove, Alchajmerova i Hantingtonove bolesti", dodaje se u saopštenju Instituta Karolinska u Stokholmu.

Bonus video: