Keri na konferenciji o obnovi Gaze

Najveći dio tog novca potrošio bi se na izgradnju kuća za oko 100.000 Palestinaca, koji su ostali bez krova nad glavom
1 komentar(a)
Gaza, Foto: Beta-AP
Gaza, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.10.2014. 10:39h

Državni sekretar SAD Džon Keri učestvovaće na konferenciji o obnovi pojasa Gaze nakon razornog sedmonedjeljnog rata s Izraelom, saopštio je Stejt departmenta.

Konferencija će se održati u Kairu 12. oktobra. Palestinska vlada je prošle nedjelje objelodanila plan na 76 strana, koji poziva da se obezbijedi četiri milijarde dolara za obnovu.

Najveći dio tog novca potrošio bi se na izgradnju kuća za oko 100.000 Palestinaca, koji su ostali bez krova nad glavom. U izraelskoj vojnoj operaciji, čiji je cilj bio zaustavljenje prekograničnog raketiranja i uništenje podzemnih tunela za napade na Izraelce, ubijeno je bezmalo 2.200 Palestinaca, uglavnom civila, prema podacima UN. Na izraelskoj strani poginulo je 73 ljudi, najviše vojnika. Sa oko četiri milijarde dolara bi se pokrili direktni troškovi obnove te teritorije na obali Sredozemnog mora, koja je još uvek pod blokadom Izraela i Egipta. To bi uključilo 1,9 milijardi dolara za obnovu javne i privatne insfrastrukture i 1,2 milijarde za "oživljavanje ekonomske proizvodnje", prenio je AFP. Prioritet bi bio da se uklone ruševine i granate koje nisu eksplodirale, obnovi jedina električna centrala u Gazi i poboljša pristup vodi, zdravstvena zaštita i obrazovanje. Prošlog mjeseca su SAD najavile dodatnih 71 miliona dolara hitne pomoći za Gazu, imajući u vidu da je više od 580.000 ljudi još uvijek u skloništima UN. Time je ukupna pomoć SAD od početka rata dostigla 118 miliona dolara. "Osnovnih potreba kao što su hrana, čista voda i gorivo nema dovoljno širom teritorije", upozorio je u septembru Stejt department.

Bonus video: