Istopolni brak u još pet država SAD

me je na snazi ostala presuda nižeg suda kojom se ukida zabrana istopolnih brakova u pomenutim saveznim državama
1 komentar(a)
SAD, zastave, Foto: Reuters
SAD, zastave, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2014. 15:41h

Američki Vrhovni sud je odbio da razmotri žalbe pet saveznih država protiv istopolnih brakova, čime je u tim državama od sada omogućeno sklapanje takvih brakova

Sud je donio odluku da neće razmatrati žalbe vlasti Indijane, Jute, Virdžinije, Viskonsina i Oklahome, u kojima se tvrdilo da su brakovi između pripadnika istog pola u suprotnosti sa Ustavom SAD, prenijela je agencija AFP.

Time je na snazi ostala presuda nižeg suda kojom se ukida zabrana istopolnih brakova u pomenutim saveznim državama. Sklapanje brakova između homoseksualaca je u tim državama bilo obustavljeno do odluke Vrhovnog suda o tome da li će prihvatiti razmatranje žalbi ili neće. Nakon te odluke Suda, sklapanje istopolnih brakova je omogućeno u 30 američkih saveznih država i u prijestonici Vašingtonu. Odluka Vrhovnog suda da neće razmotriti žalbe je neočekivana, jer su mnogi stručnjaci za pravo vjerovali da će Sud želeti da iznese svoje mišljenje o veoma važnom pitanju da li to što američki Ustav garantuje jednaka prava svim svojim građanima znači da je zabrana istopolnih brakova nezakonita.

Bonus video: