Otkriveni "fantomski službenici" u Kini: Primali plate, na poslu ih nema

Prema navodima lista "Ženmin žibao", tokom akcije koju je prošle godine sproveo zvanični Peking, plate su obustavljene za ukupno 162.629 nepostojećih državnih službenika, prenijela je agencija AFP
1 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2014. 12:10h

Kineske vlasti su tokom prošle godine otkrile i skinule sa platnog spiska 160.000 "fantomskih" državnih službenika koji su primali plate, iako uopšte nijesu dolazili na posao, objavili su danas kineski državni mediji.

Prema navodima lista "Ženmin žibao", tokom akcije koju je prošle godine sproveo zvanični Peking, plate su obustavljene za ukupno 162.629 nepostojećih državnih službenika, prenijela je agencija AFP.

Najveći broj takvih zaposlenih, preciznije 56.000, otkriven je u provinciji Hebei na sjeveru Kine.

Kineski predsjednik Si Đinping je pokrenuo obimnu kampanju protiv raširene korupcije i zloupotrebe državnih sredstava, podstaknut bijesom javnosti protiv takve prakse.

"Problem državnih službenika koji primaju platu a ne dolaze na posao je jedan od problema koji su građani najčešće prijavljivali", objavio je "Ženmin žibao", navodeći da će takvi "fantomski" radnici biti kažnjeni, ne precizirajući o kakvoj se kazni radi.

Bonus video: