Brazil: Dilma Rusef i Aesio Neveš u drugom krugu predsjedničkih izbora

Marina Silva, istaknuti ekolog koji je do nedavno vodila po ispitivanjima javnog mnjenja, "propala" je posljednjih dana kampanje i završila na trećem mjestu sa osvojenih 21,3 odsto glasova
0 komentar(a)
Dilma Rusef, Aesio Neveš, Foto: Reuters
Dilma Rusef, Aesio Neveš, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2014. 06:48h

Brazilska predsjednica Dilma Rusef, kandidat Radničke partije, suočiće se u drugom krugu predsjedničkih izbora sa kandidatom socijaldemokrata Aesiom Nevešom, pokazali su rezultati poslije prebrojanih 99,9 odsto glasova.

Rusef je na čelu sa 41,6 odsto osvojenih glasova u poređenju sa podrškom 33,6 odsto za Neveša.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Brazilu biće održan 26.oktobra.

"Brazilski narod ne želi duhove iz prošlosti", rekla je sinoć Rusef promuklim glasom, mada je bila favorit na izborima u borbi za svoj drugi predsjednički mandat, prenijela je agencija Rojters.

Marina Silva, istaknuti ekolog koji je do nedavno vodila po ispitivanjima javnog mnjenja, "propala" je posljednjih dana kampanje i završila na trećem mjestu sa osvojenih 21,3 odsto glasova.

Brazilska ljevičarka, predsjednica Rusef nije osvojila dovoljno glasova da izbjegne drugi krug izbora pa će se suočiti sa Nevešom, koji je napravio dramatični preokret pred sam kraj kampanje.

Kritičari ocjenjuju da predsjednica Rusef može da racuna na glasove brazilske radničke klase zahvaljujući velikodušnim programima socijalne pomoći tokom dva mandata njenog izuzetno popularnog prethodnika, Luiza Inacija Lula de Silve.

S druge strane Neveš se odmah krenuo "udvaranju" glasačima Silve, koji će biti od ključnog značaja za odlučivanje u drugom krugu izbora koji se održavaju 26. oktobra.

Rusef ipak, ostaje blagi favorit za pobjedu, zbog velikih rezultata u smanjenju siromaštva i otvaranju novih radnih mjesta.

Britanska agencija navodi, da poslije najnestabilnije kampanje u posljednjih nekoliko decenija, u kojem je jedan predsjednički kandidat poginuo u avionskoj nesreći, a drugi se vinuo u vrh, da bi doživio kolaps na kraju, dolazimo na rezultate kakvi su se očekivali prije godinu dana - obračun između dvije brazilske rivalske partije koje su upravljale zemljom u posljednjih 20 godina.

Bonus video: