Merkelova za slobodu govora u Hong Kongu

Angela Merkel treba za manje od nedjelju danas da se u Berlinu sastane sa premijerom Kine Li Kećijangom, u sklopu kinesko-njemačkog samita
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2014. 14:07h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na zaštitu slobode govora u Hong Kongu i kritikovala doživotnu zatvorsku kaznu koju je Kina izrekla ujgurskom naučniku.

Angela Merkel treba za manje od nedjelju danas da se u Berlinu sastane sa premijerom Kine Li Kećijangom, u sklopu kinesko-njemačkog samita.

Merkelova smatra da sloboda govora u Hong Kongu mora ostati garantovana. Hong Kong je do 1997. godine bio britanska kolonija, a kada je vraćen pod kinesku vlast, zadržao je vrlo široku autonomiju i ekonomski sistem na osnovu doktrine "jedna zemlja, dva sistema". Hongkonški studenti su se prije osam dana pobunili, tražeći da na narednim izborima za autonomne vlasti 2017. godine Peking ne određuje ko može, a ko ne može da bude kandidat. Merkelova je rekla da je Ilham Toti - koji je nastojao da smanji tenzije izmedju manjinskih, muslimanskih Ujgura i većinskog naroda Han u kineskoj provinciji Sindjijang - radio "baš ono što je trebalo da radi".

Bonus video: