Snimatelj NBC-ija inficiran ebolom

Najozbiljnije stanje je sa „taksaškim pacijentom“ Tomasom Erikom Dankanom koji je po dolasku u SAD iz Liberije, deset dana bio kod kuće a tek potom je hospitalizovan sa simptomima ebole
3 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2014. 07:05h

Snimatelj televizijske NBC, državljanin SAD, koji je angažovan za izvještavanje o eboli, inficiran je tim virusom u Liberiji i biće prevežen u SAD radi liječenja.

Predsjednica "NBC njusa" Debra Ternes izjavila je da će TV ekipa, uključujući izvještača Nensi Snajdermen, biti vraćeni u SAD i biti u 21-dnevnom karantinu "radi predostrožnosti".

Rojters navodi da je ovo peti državljanin SAD zaražen virusom tog oblika hemoragične groznice, a prvi slučaj inficiranja novinara.

Do sada su inficirani ljekari i humanitarni radnici.

Taj kamerman u Liberiji radi tri godine i izvještavao je o eboli, a NBC ga je angažovala u utorak.

U srijedu su se kod njega pojavili simptomi oboljenja, poslije čega je odmah izolovan.

Za sada se na molbu porodice njegov identitet ne saopštava, a Rojters navodi da je u pitanju 33-godišnjak.

Snajdermanova, koja za američku TV mrežu prati medicinu, izrazila je uvjerenje da se kamerman inficirao prije nego što je angažovan u ekipi NBC-ja, jer obično protekne osam do deset dana do pojave prvih simptoma.

Prema njenim riječima, dobro je što je inficirani vrlo brzo smješten na kliniku, a ostatak ekipe nema nikakve simptome.

Do sada nijedan smrtni slučaj pacijenata dopremljenih pacijenata u SAD nije registrovan.

Ranije je u SAD doveženo na liječenje nekoliko građana koji su bili u afričkim državama, gdje su se zarazili i svi se osjećaju bolje.

Najozbiljnije stanje je sa „taksaškim pacijentom“ Tomasom Erikom Dankanom koji je po dolasku u SAD iz Liberije, deset dana bio kod kuće a tek potom je hospitalizovan sa simptomima ebole.

Ljekari pokušavaju da utvrde ko je sve bio sa njim u kontaktu i četiri osobe su već izolovane.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj žrtava epidemije koja vlada u zapadnoafričkim zemljama premašio je 3.300 - od čega je veći dio u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, a inficiranih je više od 7.000.

Bonus video: