Kameron u iznenadnoj posjeti Avganistanu

"Avganistan bez Al Kaide je naš nacionalni interes. A sada, 13 dugih godina kasnije, Avganistan može i mora da obezbijedi svoju sigurnost, ali mi nećemo ostaviti ovu zemlju samu. Britaniji će uvijek biti vaš prijatelj i partner", kazao je Kameron
1 komentar(a)
Kameron, Foto: Beta/AP
Kameron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.10.2014. 09:57h

Britanski premijer Dejvid Kameron doputovao je danas u iznenadnu posjetu Kabulu, nekoliko dana poslije inauguracije novog predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija.

Kameron je prvi zvaničnik u posjeti Avganistanu od dolaska Ganija na vlasti, 29. septembra.

Premijer je obećao danas u Kabulu podršku novim vlastima Avganistana, rekavši da će Britanija pomoći Avganistancima da izgrade bezbjednije i naprednije društvo.

"Britanije je platila skupu cijenu kako bi vratila stabilnost u ovu zemlju", rekao je Kameron, odajući poštu 453 britanska vojnika koji su poginuli u Avganistanu.

"Avganistan bez Al Kaide je naš nacionalni interes. A sada, 13 dugih godina kasnije, Avganistan može i mora da obezbijedi svoju sigurnost, ali mi nećemo ostaviti ovu zemlju samu. Britaniji će uvijek biti vaš prijatelj i partner", kazao je britanski premijer tokom iznenadne posjete Kabulu.

Ašraf Gani zahvalio je danas vojnicima NATO za njihovu požrtvovanost u Avganistanu.

"Želim da zahvalim onim porodicama koje su izgubile svoje drage", rekao je Gani, izrazivši zahvalnost i vojnicima poginulim u sukobima, kao i ubijenim i ranjenim strancima, stradalim od početka intervencije zapadnih zemalja 2001. godine.

Strani i avganistanski vojnici bore se protiv talibana "rame uz rame", dodao je Gani.

"Vaše prisustvo ovdje doprinijelo je da London bude bezbjedan grad, kao i ostatak svijeta", kazao je avganistanski predsjednik.

Velika Britanija je druga zemlja u međunarodnoj koaliciji iza SAD, sa oko 3.900 vojnika u Avganistanu.

Avganistanske vlasti u utorak su potpisale bezbjednosni sporazum sa SAD kojim se dozvoljava da više od 10.000 američkih vojnika ostane u Avganistanu poslije isteka mandata međunarodne misije 31. decembra.

Bonus video: