Klimatske promjene na plažu dovele 35.000 morževa

Nestanak bijelog pokrivača potjerao ih je u velikom broju na obalu, prvo ruskog dijela Arktika, a sada i Aljaske, kažu biolozi i naučnici koji se bave klimom
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2014. 07:43h

Rekordan broj pacifičkih morževa, oko 35.000, napustio je Čukotsko more (dio Sjevernog ledenog okeana između Čukotskog poluostrva i Aljaske) i okupio se na plaži blizu Point Leja na Aljasci.

Topljenje leda i povlačenje ostataka santi daleko od obale, natjeralo ih je da otplivaju do plaže ne bi li mogle da love i odmaraju se, objasnili su naučnici.

Morževi, koji mogu biti teški i po tonu i po, čak i dvije, ne mogu bez santi i ledenih bregova zato što im služe kao odmorišta, posebno između dva zarona tokom potrage za hranom.

Nestanak bijelog pokrivača potjerao ih je u velikom broju na obalu, prvo ruskog dijela Arktika, a sada i Aljaske, kažu biolozi i naučnici koji se bave klimom.

Osmatranje terena iz vazduha pokazalo je da su morževi počeli da se okupljaju 12. septembra, a do 23. septembra ih je bilo oko 1.500. Međutim, sada ih je već više od 35.000

Toliki broj velikih životinja na malom prostoru zabrinjava naučnike iz aspekta njihove bezbjednosti. Ne samo što su lak plijen za polarne medvjede, već su i sami morževi ćudljivi kad su na kopnu.

"Čudan zvuk, miris ili nešto na vidiku može ih natjerati u stampedo", rekla je rukovodilac arktičkog projekta Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja Margaret Vilijams.

Ona je dodala da u takvim situacijama može da pogine i po 1.000 mladunaca i mladih primjeraka.

Zbog toga su američke federalne vlasti zatražile od pilota da ne prelijeću u niskom letu to područje.

Galerija

Bonus video: