VELIKA ZABRINUTOST

UN: Zvjerstva ISIL-a prerastaju u ratne zločine

"Džihadisti su počinili zaista svaki zločin koji možete da zamislite i to su činili masovno", rekao je Kolvil
5 komentar(a)
Irak, Bagdad, Foto: Reuters
Irak, Bagdad, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 09:38h

Džihadisti Islamske države (ISIL) počinili su tako strašna zvjerstva u Iraku koja bi mogla da prerastu u ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti, saopštio je danas visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al-Husein.

Izjava Zeida Rada al-Huseina uslijedila je pošto su njegova kancelarija i posmatračka misija UN u Iraku objavile zajednički izvještaj o ofanzivi grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

U izvještaju na 29 strana, koji pokriva period od 6. jula do 10. septembra, navedeno je mnoštvo primjera teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Činjenica da su džihadisti činili ta djela sistematski i masovno predstavlja ključni kriterijum da kršenje preraste u zločin protiv čovječnosti, rekao je Zeidov portparol Rupert Kolvil.

"Džihadisti su počinili zaista svaki zločin koji možete da zamislite i to su činili masovno", rekao je Kolvil, navodeći kao neke od primjera odsjecanja glava, otmice, mučenja i prisiljavanja žena i mladih djevojaka na seksualno ropstvo.

Pripadnici Islamske države takođe su regrutovali djecu za borce u svojim redovima i rutinski ubijali zarobljene vojnike i zvaničnike vlade, navodi se u izvještaju u kom se dodaje i skrnavljenje i rušenje religijskih i kulturnih spomenika.

Misija UN u Iraku saopštila je u srijedu da je najmanje 9.347 civila ubijeno od početka 2014. dok je 17.386 ranjeno, a više od polovina njih od kada su, početkom juna, džihadisti počeli da zauzimaju oblasti na sjeveru Iraka.