Buš: SAD naučile lekciju u Iraku

"Iračani će morati da odluče da li žele da žive u miru ili ne. Lekcija koju smo naučili je da oni to ne mogu da urade samostalno", rekao je Buš
1 komentar(a)
Džordž Buš, Foto: Shutterstock
Džordž Buš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2014. 15:16h

Bivši američki predsjednik Džordž Buš izjavio je da SAD ne treba prerano da povlači trupe iz Iraka, ali i da Irak ne može da brine o sopstvenoj bezbjednosti, prenio je B92.

On je u razgovoru za Foks Njuz govorio o odluci Baraka Obame da bombarduje Irak i Siriju zbog sukoba sa Islamskom državom (ISIL).

Buš smatra da Irak nije iskoristio priliku da stvori novu državu, ali da to ništa ne znači i da "nije još gotovo".

"Iračani će morati da odluče da li žele da žive u miru ili ne. Lekcija koju smo naučili je da oni to ne mogu da urade samostalno", rekao je Buš.

On je još 2007. godine govorio šta bi se moglo dogoditi ako se trupe prerano povuku iz Iraka i da bi to dovelo do masovnog ubijanja, što se kasnije pokazalo kao tačno.

"Poznajem prirodu neprijatelja. Onaj ko pobije 3.000 nedužnih ljudi zbog njihove religije ili pogleda na svijet je očigledno opasan", naglasio je bivši predsjednik.

Buš je izjavio da je bio saglasan sa Obaminim vojnim komandantom da SAD treba da ostavi minimalne trupe na Bliskom Istoku, iako su ih oni povukli 2011. godine. Međutim, on kaže da ne želi da kririkuje rad Baraka Obame jer je svjestan da je to težak posao.

Bonus video: