Sad osnivaju banku: Kineska firma pravi "haos" na američkom tržištu

Alibaba je ovog mjeseca imala najveću inicijalnu javnu ponudu u istoriji, tokom koje je na Njujorškoj berzi prikupila 25 milijardi dolara
59 pregleda 3 komentar(a)
Akcije Alibabe na Njujorškoj berzi, Foto: Reuters
Akcije Alibabe na Njujorškoj berzi, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2014. 10:52h

Najveća kineska kompanija za internet trgovinu Alibaba dobila je "zeleno svjetlo" za osnivanje sopstvene privatne banke, nakon što je ranije ovog mjeseca tokom inicijalne javne ponude akcija na Njujorškoj berzi prikupila čak 25 milijardi dolara.

"Alibaba će biti većinski akcionar sa 30-procentnim udjelom u privatnoj banci koja će biti osnovana u istočnoj kineskoj pokrajini Džeđang", navodi se u saopštenju kineske komisije za regulisanje bankarskog sektora (CBRC), a prenosi agencija Frans pres.

Preostali akcionari u novoosnovanoj banci biće privatni konglomerat Fosun (sa udjelom od 25 odsto), zatim kineski proizvođač djelova za automobile Vansjeng (18 odsto akcija) i investiciona kompanija Đintaji (16 odsto akcija).

Alibaba je ovog mjeseca imala najveću inicijalnu javnu ponudu u istoriji, tokom koje je na Njujorškoj berzi prikupila 25 milijardi dolara, što je najveća IPO u istoriji jedne kompanije i zahvaljujući čemu je osnivač Alibabe, Džek Ma, postao najbogatiji pojedinac u Kini.

Javna ponuda akcija Alibabe smatra se izuzetnim uspjehom, s obzirom da prema istraživanju Ipsosa oko 88 odsto Amerikanaca nikada nije čulo za tu kompaniju, prenose agencije.

Alibaba ostvaruje oko 80 odsto cjelokupne online prodaje u Kini, a, iako se bavi i drugim internet uslugama, više od 80 odsto svojih prihoda ostvaruje na tri trgovačke platforme, na kojima prodaje sve – od šivače igle do namještaja i proizvoda za djecu.

Promet kompanije prošle godine iznosio je oko 248 milijardi dolara, dok je broj njenih aktivnih korisnika porastao za 14 posto, na 230 miliona, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno.

“Nevjerovatna godina za kineske bogataše”

Najveća inicijalna ponuda u istoriji učinila je osnivača Alibabe, Džeka Maa, najbogatijim Kinezom, uz bogatstvo procijenjeno na 25 milijardi dolara, pokazala je nova lista bogataša kineskog magazina Hurun report.

Džek Ma

"Ovo je bila nevjerovatna godina za kineske bogataše, uprkos turbulencijama koje su potresale kinesku ekonomiju", navodi se u izvještaju Hurun reporta, a prenose agencije Frans pres i Tanjug.

Ma je prodajom dijela svojih akcija Alibabe zaradio 800 miliona dolara po izlasku kompanije na njujoršku berzu, a vrijednost njegovog preostalog udjela od 7,8 odsto skočila je iznad 17 milijardi dolara.

Prošle godine, njegovo bogatstvo iznosilo je "svega" četiri milijarde dolara, što nije bilo dovoljno da ga svrsta ni u prvih 20 najbogatijih Kineza.

Drugo mjesto na listi najimućnijih Kineza zauzima prošlogodišnji lider, magnat građevinske industrije Vang Đanlin, "težak" 24,2 milijarde dolara. Treći na listi Hurun reporta je Li Heđun iz energetske kompanije Hanerdži, a četvrti čelnik kompanije za proizvodnju pića Vahaha Cong Chinghu.

Posljednje mjesto u prvih pet zauzeo je šef Tensenta, operatera najpopularnije kineske aplikacije za dopisivanje WeChat, Poni Ma.

Hurun report navodi da je u Kini ove godine bilo 354 milijardera, 39 više nego 2013.

Bonus video: