Policija suzavcem na učesnike protesta u Hongkongu

Lideri i pristalice pokreta "Okupirate centar s ljubavlju i miroljubivo", od kojih su mnogi nose odjeću dugih rukava i naočare kao odbranu od eventualnog ispaljivanja suzavca, pozvali su ostale da se pridruže protestu da bi se izvršio pritisak na Peking da tamo dozvoli slobodne izbore
0 komentar(a)
Detalj sa ulica Hongkonga, Foto: Reuters
Detalj sa ulica Hongkonga, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2014. 12:53h

Policija Hongkonga upotrijebila je suzavac i pendreke u pokušaju da rastjera na hiljade demonstranata koji su se okupili ispred sjedišta vlade kao otpor Pekingu.

Oni se protive namjeri kineskih vlasti da ograniči demokratske reforme u metropoli.

U centru Hongkonga - Admiralti distrikt "nastao je haos", ipak, iako su satima držali demonstrante na odstojanju, policija je bacila suzavce u masu, prenijela je agencija AP.

Demonstranti su bili samo na kratko rastjerani i vratili su se na raniju poziciju, jer studenti i aktivisti kampuju na ulicama kod vladinog kompleksa cijeli vikend.

Lider Hongkonga Leung Čun-jing izjavio je ranije danas da će Vlada, uskoro, pokrenuti novu rundu konsultacija o izbornoj reformi poslije nasilnih sukoba između policije i prodemokratskih aktivista tokom vikenda i pozvao stanovnike metropole da se ne priključuju ilegalnim protestima.

Leung, međutim nije dao vremenski okvir za konsultacije, dok je policija postavila barikade na gradskim ulicama da bi blokirali na hiljade prodemokratskih demonstranata koji su opkolli sjedište gradske vlade da bi ubrzali planove da "ugase srce globalnog finansijskog čvorišta".

Lider Hongkonga pozvao je stanovnike metropole da se ne priključuju "ilegalnim protestestnim aktivnostima", prenijela je agencija Rojters.

To je bio prvo njegovo obraćanje demonstrante, od kada su studenti pokrenuli demonstracije prošlog ponedjeljka tražeći veću demokratiju i zahtjevajući da se Leung sretne s njima i razgovara o izbornim reformama.

Kineska vlada je uvjerena da vlasti Hongkonga mogu da se nose sa demonstracijama u skladu sa zakonom, javili su kineski državni mediji.

Portparol Kancelarije Hongkonga i Makau kinskog Državnog savjeta naveo je za agencija Sinhua da se "Peking čvrsto protivi svim ilegalnim aktivnostima koje bi mogle da podriju vladavinu zakona i ugrožavaju `socijalni mir` i nudi svoju snažnu podršku vladi Hongkonga".

Lideri i pristalice pokreta "Okupirate centar s ljubavlju i miroljubivo", od kojih su mnogi nose odjeću dugih rukava i naočare kao odbranu od eventualnog ispaljivanja suzavca, pozvali su ostale da se pridruže protestu da bi se izvršio pritisak na Peking da dozvoli slobodne izbore u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. vraćena Kini na upravu.

Bivša britanska kolonija postala je poseban administrativni region Kine 1997. pošto je istekao zakup poslije 99-godišnjeg držanja Novih teritorija - sjeverno od ostrva Hong Kong.

Hongkongom se upravlja po principi "jedan zemlja, dva sistema" pošto je Kina pristala da da regionu visok stepen autonomije da očuva svoje ekonomske i socijalne sisteme 50 godina od datuma primopredaje Hongkonga iz ruku Londona u ruke Pekinga.

Bonus video: