Indija: Četiri godine zatvora za kontroverznu političarku i bivšu glumicu

Tužioci su smatrali da je njena imovina koja navodno uključuje i dva velika posjeda u velikoj nesrazmjeri sa njenom zaradom tokom prvog ministarskog mandata od 1991. do 1996. godine
0 komentar(a)
Indija, protest, Foto: Reuters
Indija, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2014. 15:37h

Kontroverzna indijska političarka i nekadašnja filmska zvijezda Džajalalita Džajaram (66) osuđena je danas na četiri godine zatvora zbog korupcije čime je okončan proces koji je protiv nje trajao skoro dvije decenije.

Pemijerka razvijene države Tamil Nadu na jugu Indije optužena je još 1997. godine da je na nelegalan način stekla bogatstvo kada je policija prilikom pretresa njene kuće zaplijenila veliku imovinu uključujući 28 kilograma zlata, 750 pari obuće i više od 10.000 sarija.

Tužioci su smatrali da je njena imovina koja navodno uključuje i dva velika posjeda u velikoj nesrazmjeri sa njenom zaradom tokom prvog ministarskog mandata od 1991. do 1996. godine.

Džajalalita je proglašena krivom zbog "gomilanja bogatstva nesrazmjerno poznatim izvorima prihoda", rekao je tužilac Bavani Sing novinarima u Bangaloru, prenosi AFP.

Sudija joj je izrekao četvorogodišnju zatvorsku kaznu, kao i novčanu kaznu od 16 miliona dolara koja će joj, ako ne bude platila, biti preinačena u dodatnu godinu zatvora.

Sa njom su osuđene još tri osobe, takođe, na po četiri godine zatvora, navodi BBC.

Bivša glumica, koja je na čelu treće po snazi partije u indijskom parlamentu, uživa veliku popularnost, a ispred suda u Bangaloru okupile su se njene brojne pristalice.

Bonus video: