POSLJEDNJA VELIKA TERITORIJA KOJOM VLADAJU POBUNJENICI

Sirijska vojska, turska vojska i bivši front Al Nusra su u regionu: Sprema se krvava bitka za Idlib?

Turska vojska ima dvanaest posmatračkih mjesta u regionu Idliba i takođe je nastavila da pojačava svoje trupe. Prema obavještenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je prije dva dana miliciju HTS klasifikovala kao terorističku organizaciju
81 pregleda 1 komentar(a)
Idlib, Foto: Reuters
Idlib, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2018. 08:10h

Nekoliko dana prije samita o Siriji, sve je više znakova da će u toj zemlji voditi krvave borbe.

Region oko grada Idliba u sjeverozapadnoj Siriji je posljednja velika teritorija na kojoj i dalje vladaju pobunjenici. Među njima je najjači ogranak Al kaide, Hajat Tahrir al-Šam (HTS), bivši front Al-Nusra. Sirijska vlada je tamo koncentrisala svoje trupe trupe i prijeti ofanzivom.

Turska vojska ima dvanaest posmatračkih mjesta u regionu Idliba i takođe je nastavila da pojačava svoje trupe. Prema obavještenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je prije dva dana miliciju HTS klasifikovala kao terorističku organizaciju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je najavila da su propali pregovori između Turske i Hajat Tahrir al-Šam oko raspuštanja te teroristčke grupe.

Prema podacima posrednika u UN u Siriji Stafana de Misture ta grupa ima oko 10.000 boraca u regionu Idliba. HTS je - prema sopstvenim navodima - raskinula veze sa Al Kaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Prema pisanju sirijskih opozicionih medija, Turska je pregovorima navodno htjela da spriječi vjerovatni predstojeći napad sirijske vojske. Turska strahuje od novog velikog talasa izbjeglica koji bi krenuli ka njenim granicima - u slučaju u sirijske ofanzive.

Zbog skoro tri miliona civila u toj oblasti, humantirane organizacije su suočene sa novom humanitarnom katastrofom.

U petak bi trebalo da se održi samit o Siriji na kojem će učestovati Rusija i Iran na strani vlade Bašara al Asada - i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije. Posmatrači očekuju da bi na tom samitu mogla da se odluči sudbina Idliba.

U noći između subote i nedjelje više eksplozija je potreslo vojni aerodrom Al-Masah, u blizini glavnog grada Damaska, u centralnoj Siriji. Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da su tom prilikom poginula najmanje dva pripadnika sirijske vojske.

Sirijska državna agencija Sana je izvijestila da je taj napad bio iz Izraela, ali su to sirijski vojni krugovi demantovali i rekla da je eksplozije izazvao kratak spoj u skladištu municije.

Izrael je posljednjih mjeseci više puta napadao ciljeve u Siriji. Izraelci tvrde da su ta bombardovanja bila protiv iranske vojne infrastrukture.

Preporučujemo za Vas