SAD kritikovale Abasovu izjavu o genocidu u Gazi

U ratu u pojasu Gaze poginulo je više od 2.100 Palestinaca, mahom civila i oko 18.000 domova je uništeno prema podacima UN. Na izraelskoj strani poginulo je šest civila i 66 vojnika
1 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2014. 10:50h

Palestinski predsjednika Mahmud Abas u svom obraćanju u UN optužio je Izrael za ratne zločine u ratu u Gazi, što je naišlo na oštre kritike Sjedinjenih Država.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da je u Abasovom govoru bilo uvredljive karakterizacije, koju SAD odbacuju kao provokativnu, kontraporduktivnu i koja ne pomaže naporima da se obnovi povjerenje između Izraela i Palestinaca, prenio je Asošijeted pres.

Razorni rat u Gazi oslabio je Abasa na domaćoj sceni, dok je Hamas, koji je ratovao s Izraelom, doživio rast popularnosti zbog toga.

Suočen s tim pritiskom da predloži novu strategiju za osnivanje palestinske države, Abas je najavio da će zatražiti od Savjeta bezbjednosti UN da diktira pravila za pregovore s Izraelom, uključujući i određiavnje roka za izraelsko povlačenje s okupirane Zapadne obale.

U govoru svjetskim liderima na zasjedanju Generalne skupštine UN, palestinski lider je takođe optužio Izrael da je vodio genocidni rat u Gazi, ali nije rekao da će optužiti tu zemlju za ratne zločine.

"Ovaj najnoviji rat protiv Gaze bio je serija apsolutnih ratnih zločina počinjenih pred očima i ušima čitavog svijeta," rekao je Abas, ocijenivši da razaranje te palestinske teritorije nema presedana u modernom dobu.

Iako je Abas govorio ljutito s vremena na vrijeme, nije naveo rok za izraelsko povlačenje, iako su njegovi savjetnici najavili da će zahtjevati kraj okupacije za tri godine, niti je išta rekao o pridruživanju Međunarodnom krivičnom sudu pravde, mada je rečeno da je spreman na to.

On je samo nagovijestio da će tražiti odgovornost za navodne ratne zločine Izraela protiv Palestinaca u sedmonedeljnom ratu u Gazi.

"Nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti i nećemo dozvoliti ratnim zločincima da izbjegnu kaznu", istakao je Abas u polučasovnom obraćanju.

"Govor predsjednika Abasa uključio je danas vrlo ofanzivnu karakterizaciju koja je duboko razočaravajuća i koju odbacujemo," rekla je Džen Psaki.

Izrael je odbacio optužbe i označio govor kao "huškanje puno laži. Abasove ocjene ističu ponovo kako ne želi i ne može da bude partner razumnom diplomatskom dogovoru," naveo je šef izraleske diplomatije Avigdor Liberman u saopštenju u kome je takođe kritikovao Abasa, vođu Fataha za savezništvo sa islamističkim Hamasom.

U ratu u pojasu Gaze poginulo je više od 2.100 Palestinaca, mahom civila i oko 18.000 domova je uništeno prema podacima UN. Na izraelskoj strani poginulo je šest civila i 66 vojnika.

Bonus video: