Protest studenata u Hongkongu, 29 povrijeđenih, 61 uhapšen

Studenti su pokušali da okupiraju zgradu vlade u znak protesta zbog odbijanja vlasti u Pekingu da organizuju slobodne izbore u tom poluautonomnom gradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2014. 15:29h

Policija u Hongkongu uhapsila je desetine studenata koji su upali u glavni vladin kompleks protekle noći u znak protesta zbog odbijanja Kine da dozvoli istinske demokratske reforme u ovom gradu.

Stotine drugih demonstranata, međutim, nijesu pokazali nijedan znak za napuštanje područja pored dvorišta u vladinom kompleksu u koji su studenti ušli i tražili su od policije da oslobodi njihove drugove.

Sekretar za bezbjednost Hongkonga Lai Tung-kvok rekao je novinarima da je policija upozorila studente prije nego što je počela proces "čiščenja" trga.

Najmanje 29 osoba je povrijeđeno, a 61 lice je uhapšeno, saopštila je policija, prenio je AP.

Studenti već sedam dana bojkotuju nastavu zahtijevajući od Pekinga pravo na slobodan izbor gradonačelnika na izborima 2017. godine, što je Peking odbio, prenijela je agencija AFP.

Peking je saopštio da neće odobriti slobodne demokratske izbore za gradonačelnika 2017. godine u Hong Kongu, iako je, prilikom preuzimanja Hong Konga od Velike Britanije 1997. godine, bila obećana široka autonomija.

Nacionalni narodni kongres insistira da kandidate mora da provjeri elitni komitet koji je do sada vršio selekciju lidera kineskih gradova.

Galerija

Bonus video: