Uništena zgrada Islamske države, kurdski grad pod opsadom

Agencija AFP je prenijela da su tri udara izvedena u Iraku, jugozapadno od Erbila
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2014. 17:33h

Vazduhoplovne snage SAD i koalicionih partnera izvele su nove udare protiv Islamske države u Siriji i Iraku, a ukupno je pogođeno deset meta.

U Siriji je pogođeno sedam meta, a u napadima je uništena zgrada Islamske države, kao i dva naoružana vozila na graničnom prelazu u kurdskom gradu Ain al Arabu, poznatom i kao Kobane, koji je pod opsadom.

Agencija AFP je prenijela da su tri udara izvedena u Iraku, jugozapadno od Erbila.

I Britanci krenuli u napad

Dva borbena aviona britanskih Kraljevskih vazduhoplovnih snaga poletjela su danas u prvu misiju u Iraku protiv ekstremističke Islamske države.

Britansko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da su dva aviona "tornado" poletjela iz baze na Kipru, dan nakon što su poslanici parlamenta odobrili vazdušne udare.

Avioni su, kako je prenio Bi-Bi-Si (BBC), naoružani laserski navođenim raketama i bombama.

Britanski avioni Tornado u bazi na Kipru: U pripravnosti i spremni za akciju

Poslanici britanskog parlamenta odobrili su juče vazdušne napade protiv pripadnika Islamske države u Iraku, glasanjem koje je otvorilo put kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu (RAF) da se odmah priključi američkoj vojnoj akciji.

Poslanici su ovu odluku usvojili odnosom glasova 524 prema 43.

Agencije su prenijele i da se u bazi na Kipru, u pripravnosti nalazi šest borbenih aviona Tornado GR4, kako bi odmah mogli da se priključe vazdušnim napadima.

Danas počeli napadi u Siriji

Koalicione snage na čelu sa SAD gađale su prvi put ciljeve Islamske države (ISIL) u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Vašington je saopštio da u kontinuitetu izvodi vazdušne napade, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. Meta je prvi put bio grad Minbedž, istočno od drugog po veličini grada Alepo, kao i više ciljeva u uporištu džihadista u provinciji Raka, saopštila je Opservatorija, a prenio AFP.

"Američko-arapska koalicija je prvi put gađala baze Islamske države u istočnoj pustinji provincije Homs", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Sirijska omladina protestuje protiv vazdušnih udara

U istočnoj provinciji Alepo, koalicione snage su pogodile nekoliko ciljeva džihadista u Minbedžu, saopštila je Opservatorija, koja ima široku mrežu aktivista i ljekara na terenu.

Koalicione snage gađale su i grad Raka u kome je sjedište džihadista, saopštila je ova grupa.

"Najmanje 31 eksplozija čula se u gradu Raka i okolini".

Napadi su izvedeni i oko grada Tabka kao i nekoliko kampova za obuku.

SAD i njeni arapski saveznici počeli su vazdušne napade na Islamsku državu i druge položaje džihadista u sjevernoj i istočnoj Siriji u utorak.

Galerija

Bonus video: