Keri: SAD ne pomažu Asadu da ostane na vlasti

"On (Asad) je čak magnet koji je privukao strane borce iz desetina zemalja da se biju na strani Islamske države", naveo je Keri i ponovio da je Asad već odavno "izgubio sav legitimitet" da upravlja Sirijom
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta, AP
Džon Keri, Foto: Beta, AP
Ažurirano: 27.09.2014. 07:00h

Rat koji vode SAD protiv Islamske države u Iraku i Siriji neće ni u kom pogledu doprinijeti da sirijski predsjednik Bašar al Asad ostane na vlasti, izjavio je danas u Njujorku američki državni sekretar Džon Keri.

Američka administracija je od početka pokretanja vazdušnih napada na položaje džihadista u Siriji navodila da ta intervencija uopšte ne dovodi u pitanje borbu opozicije protiv Asadovog režima kao ni njegov odlazak s funkcije.

"U toj kampanji mi ne pomažemo sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu", rekao je Keri u intervjuu listu "Boston gloub".

Američki funkcioner, koji u u Njujorku učestvuje na zasjedanju Generalne skupštine UN, ponovio je da SAD "nisu na Asadovoj strani".

"On (Asad) je čak magnet koji je privukao strane borce iz desetina zemalja da se biju na strani Islamske države", naveo je Keri i ponovio da je Asad već odavno "izgubio sav legitimitet" da upravlja Sirijom.

Američke diplomate saopštile su da su se SAD opredijelile da obuče i opreme umjerenu sirijsku opoziciju koja se bori na dva fronta - protiv džihadista i sirijskog režima.

Bonus video: