Abas: Izrael u Gazi vodio genocidni rat

Abas je u govoru na zasijedanju Generalne skupštine UN rekao da će predložiti rezoluciju da se izraleska vojska u roku od tri godine povuče iz palestinskih teritorija koje je zauzeo 1967. godine
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2014. 19:04h

Palestinski lider Mahmud Abas optužio je Izrael da je vodio genocidni rat u pojasu Gaze i zatražio da se odmah okonča izraelska okupacija.

Palestinski lider je rekao da je nedavni sukob u pojasu Gaze "poprimio razmjere genocidnog zločina".

"Vrijeme je da se odmah okonča izraelska okupacija i kolonijalizacija. Okupacija treba odmah da prestane i da Palestina postane nezavisna država", rekao je Abas.

Abas je u govoru na zasijedanju Generalne skupštine UN rekao da će predložiti rezoluciju da se izraleska vojska u roku od tri godine povuče iz palestinskih teritorija koje je zauzeo 1967. godine.

Palestinci su svjesni da će SAD skoro izvjesno uložiti veto na takvu rezoluciju, pošto je Vašington najavio da se rezolucija o izraelsko-palestinskom sukobu može podnijeti samo kroz direktne pregovore dvije strane.

Frans pres prenosi da je izraelska delegacija u Njujorku ocenila Abasov govor bio "pun laži u cilju podsticanja mržnje".

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman optužio je Abasa za "diplomatski terorizam" i dodao da će se konflikt nastaviti sve dok Abas ne ode s vlasti.

Abas je nedavno rekao da će ako UN odbace njegov poziv za djelovanje, tražiti članstvo Palestine u međunarodim institucijama i agencijama, što podrazumijeva Međunarodni krivični sud, a to otvara put ka podizanju optužbe protiv Izraela za ratne zločine u pojasu Gaze.

Bonus video: