Obama: SAD će ukinuti sankcije Rusiji ako poštuje sporazum

5 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2014. 17:08h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN da su SAD spremne da ukinu sankcije Rusiji ako ta zemlja poštuje sporazum o primirju na istoku Ukrajine.

"Ako Rusija poštuje sporazum (o primirju u Ukrajini), SAD su spremne da ukinu ekonomske sankcije koje su oštetile rusku privredu, ali su malo uticale na promjenu stava (ruskog predsjednika) Vladimira Putina" o tom pitanju, rekao je Obama u obraćanju svjetskim liderima na zasijedanju UN-a.

Obama je optužio Rusiju da šalje oružje proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine i da odbija pristup mjestu pada malezijskog aviona 17. jula, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Američki predsjednik je rekao da sporazum koji su potpisali ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici o prekidu vatre u Minsku 5. septembra, predstavlja "put ka miru".

Kako javljaju svjetske agencije, dok je Obama držao govor u sjedištu UN-a, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je sve vrijeme gledao u gomilu papira ispred sebe i nijednom nije pogledao u pravcu govornice.

Bonus video: