Ban Ki Mun: Ugrožena ljudska prava u svijetu

1 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2014. 15:03h

Ljudska prava i pravna država ugroženi su svuda u svijetu, izjavio generalni sekretar UN Ban Ki Mun na otvaranju generalne debate Generalne skupštine UN.

Ban Ki Mun je naveo sve aktuelne sukobe, od Gaze do Sirije i Iraka, preko Ukrajine i Centralnoafričke Republike, i izrazio žaljenje zbog "užasne godine po principe upisane u Povelji UN".

Više od 140 lidera zemalja svijeta okupilo se danas u Njujorku kako bi u narednih pet dana razgovarali o nizu globalnih kriznih žarišta - od djelovanja ekstremističke Islamske države u Iraku i Siriji, širenja smrtonosnog virusa ebole u Africi pa do ćorsokaka u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Najavljena je mogućnost usvajanja rezolucije koja bi obavezala sve države članice UN, da na nacionalnom nivou usvoje odgovarajuće zakone kojim bi bilo moguće sankcionisanje takozvanih stranih boraca pošto se u Siriji i Iraku nalazi više od 15.000 boraca.

Rezolucija za čije se usvajanje zalažu SAD, prvi put bi mogla da dovede do sprovođenja usklađenih mjera protiv regrutacije boraca iza kojih stoje terorističke organizacije. Rezolucija bi bila pravno obavezujuća, iako više stručnjaka tvrdi da bi njena primjena na nacionalnom nivou mogla biti previše slaba.

Zapadnom i arapskom svijetu centralna tema je nasilje koje sprovodi Islamska države i očekuje se da će predsjednik SAD Barak Obama danas uputiti poziv da se još država pridruži koaliciji kako bi se obuzdalo napredovanje džihadista i uništio samoproglašeni kalifat.

Obama će danas predsjedavati sastankom Savjeta bezbjednosti UN o problemu sa stranim borcima. Na tom sastanku treba da bude usvojena rezolucija kojom će biti zatraženo od zemalja da spriječe odlazak svojih državljana da se bore u drugim zemljama tako što će to uvesti u svoje zakonodavstvo kao teško krivično djelo.

Među temama biće i ebola, odnosno napori da se ograniči dalje širenje te smrtonosne bolesti koja hara zapadnom Afrikom.

Na marginama Generalne skupštine UN, biće održan i sastanak iranskih zvaničnika sa kolegama iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine. Oni će nastojati da prekinu zastoj u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za slabljenje njegovog nuklearnog programa.

Tokom petodnevne debate biće održani sastanci i o sukobima u Siriji, Libiji, Južnom Sudanu, Ukrajini, Centralnoafričkoj Republici i Maliju kao i o izraelsko-palestinskom problemu i borbi UN protiv siromaštva.

Bonus video: