Šta su na pregovorima radili Izetbegović, Milošević, Tuđman i ekipa

U jednom od tih dokumenata Holbruk navodi i to da je Tuđman navodio jednu stranu protiv druge, te da su se jednog dana gotovo svi posvađali i nisu htjeli da razgovaraju međusobno
16 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2014. 10:13h

Biblioteka bivšeg predsjednika SAD Billa Klintona, objavila je hiljade dokumenata, između ostalog i onih Centralne obavještajne agencije SAD-a (CIA) sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Među tim dokumentima, između ostalog, su i oni u kojima se govori o ratu u BiH i pregovorima prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je postignut 21. novembra 1995. a zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

U dokumentima u kojima Don Kerik piše tadašnjem savjetniku za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Entoniju Lakeu, između ostalog, vidi se i kako su se ponašali tadašnji lideri Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Haris Silajdžić... i kako su ih agenti CIA-e nazivali, prenosi Klix.ba.

Tako u dokumentima Aliju Izetbegovića oslovljavaju sa Izy, Slobodana Miloševića sa Slobo, Momčila Krajišnika sa Mo...

Kerik, između ostalog, piše kako je tokom pregovora jedne noći Tuđman bio domaćin večere za Izetbegovića i Miloševića, kako su tokom večere bili prilično srdačni, za razliku od zvaničnih pregovora.

Na početku dokumenta stoji kako je "Tuđman bio domaćin večere za svoju dvojicu amigosa (Izy i Slobo) u vojnom klubu". Osim toga, navodi se i to da je nemogućnost Izetbegovića da se usaglasi sa svojom delegacijom prijetila neuspjehu pregovora.

Među dokumentima je i onaj koji je Ričard Holbruk poslao američkom državnom sekretaru 14. novembra 1995. godine, a u kojem navodi da je bošnjačka strana ta koja izgleda poput "prijatelja koji testiraju strpljenje", da je "Milošević često lagao u vezi sa činjenicama i mijenjao svoju poziciju nakon što smo mislili da smo nešto već zaključili".

U istom dokumentu za Tuđmana se navodi da je "postao kralj Dejtona, naravno nakon što je Stobe preselio u Klivlend".

U jednom od tih dokumenata Holbruk navodi i to da je Tuđman navodio jednu stranu protiv druge, te da su se jednog dana gotovo svi posvađali i nisu htjeli da razgovaraju međusobno. Osim toga, navodi se i kako su svi željeli mir, ali nisu znali kako da ga postignu, odnosno nisu mogli da se dogovore.

Zanimljiv je detalj i to da su jedne noći večerali pored vojnih aviona B-52 i Stealth F-117, gledajući u projektile Tomahavk. Kris Spirou se pobrinuo da dobiju jastoge iz Maine, stoji u jednoj Kerikovoj zabilješci. Milošević je bio zvijezda večeri, jer se spominje da je svakog pojedinačno propitivao i zadirkivao.

"Mo (Krajišnik) je odveo Izyja i bosansku stranu u Luizvil na fudbalsku utakmicu u subotu", navodi se u istom dokumentu.

Bonus video: