Sijera Leone: Karantin zbog ebole se nastavlja?

U Sijera Leoneu je do sada umrlo 560 ljudi, a u zapadnoj Africi više od 2.600 osoba od izbijanja virusa ebole u decembru prošle godine
0 komentar(a)
Fritaun, Sijera Leone, Foto: Reuters
Fritaun, Sijera Leone, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2014. 18:39h

Tokom trodnevnog "karantina" cijele države Sijera Leone identifikovano je na desetine zaraženih ali dobrovoljci nijesu stigli do svih. Blokada će se možda produžiti.

"Postoji velika mogućnost da će blokada biti produžena", rekao je danas šef Centra za vanredne situacije Stiven Gaođa nakon sastanka s predsjednikom Ernestom Bai Koromom.

"Iako smo do sada postigli veliki uspjeh, nijesmo uspjeli da dođemo do svih, u velikim gradovima kao što su Fritaun i Kenema", rekao je on.

Prema njegovim riječima, širom zemlje je do subote uveče pronađeno 92 tijela. Oko 120 ljudi je kontaktiralo vlasti vjerujući da su zaraženi.

Od tog broja 56 je bilo pozitivno na ebolu, 31 negativan a rezultati za 36 osoba se još čekaju.

Ulice puste

Zvaničnici su rekli u subotu, drugog dana blokade, da se većina od šest miliona stanovnika pridržava naredbe o ostajanju kod kuće dok skoro 30.000 volontera i zdravstvenih radnika obilazi svaki kutak Sijera Leonea, dijele sapune i informišu građane na koji način mogu da spriječe ebolu, prenijela je agencija AP.

Ulice prijestonice, Fritauna, bile su u subotu puste (kao i danas) izuzev četvoročlanih timova dobrovoljaca koji su išli od vrata do vrata sa sapunima, lecima sa ispisanim simptomima ebole, a naljepnicama bi obilježili posjećene kuće radi identifikovanja onih za koje se posumnja da su oboljeli.

Vlada Sijera Leonea očekuje da će trodnevna blokada pomoći u suzbijanju virusa ebole.

Ljekari bez granica kritikuju

Ljekari bez granica su kritkovali te mjere, istakavši da će biti "izuzetno teško zdravstvenim radnicima da precizno identifikuju oboljele vršeći skrining od vrata do vrata".

Drugi problem je što, i ako budu identifikovani oboljeli, Sijera Leone nema dovoljno kreveta za njihovo liječenje, naveli su Ljekari bez granica.

U Sijera Leoneu je do sada umrlo 560 ljudi, a u zapadnoj Africi više od 2.600 osoba od izbijanja virusa ebole u decembru prošle godine, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Epidemija ebole zahvatila je i Liberiju, Gvineju, Nigeriju i Senegal, a vjeruje se da je oboljelo više od 5.300 ljudi, saopštila je SZO.

SZO je saopštila i da poslije više od šest mjeseci nakon izbijanja najveće epidemije ebole u svijetu, još postoje ugrožene oblasti gdje građani nemaju ni sapun, ni vodu.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lijek ili vakcina, ali se za njima intenzivno traga.

Bolest se prenosi u kontaktu sa tjelesnom tečnošću oboljelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolijevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Bonus video: