Stiže i vojna pomoć: Irak ima podršku 40 zemalja protiv Islamske države

Oko 40 zemalja, uključujući 10 arapskih država, prihvatile su formiranje koalicije s ciljem da se zajedno bore protiv Islamske države
0 komentar(a)
Oland je primio iračkog predsjednika Masuma, Foto: Beta/AP
Oland je primio iračkog predsjednika Masuma, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.09.2014. 11:22h

Učesnice pariske konferencije o Iraku dogovorile su se da ponude Bagdadu “odgovarajuću vojnu pomoć”, stoji u zaključku danas održane konferencije, prenosi Rojters.

Prestavnici 20 zemalja učestvuju na pariskoj konferenciji, na kojoj će, između ostalih, biti irački predsjednik Fuad Masum i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, prenijela je agencija AFP.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland rekao je da odsijecanje glave britanskom humanitarnom radniku Dejvidu Hejnsu pokazuje da svijet mora da reaguje protiv Islamske države, prenio je BBC.

Oko 40 zemalja, uključujući 10 arapskih država, prihvatile su formiranje koalicije s ciljem da se zajedno bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Nekoliko arapskih zemalja ponudilo je da učestvuje u vazdušnim udarima na džihadiste u Iraku, a Australija je ponudila da pošalje 600 svojih vojnika u Irak i Siriju, saopštili su američki zvaničnici.

Francuska se pridružila Britaniji u izvođenju izviđačkih letova u okviru podrške američkoj vazdušnoj kampanji protiv džihadista u Iraku, započetoj u avgustu, rekao je ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan, prenijela je francuska agencija.

Francuska ima baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su stacionirani i borbeni i izviđački avioni.

Broj zemalja koje pristupaju koaliciji "raste skoro iz sata u sat", od Evrope do Bliskog istoka, Japana, Južne Koreje pa do Novog Zelanda, rekao je agenciji AFP neimenovani američki zvaničnik u Parizu.

Keri je rekao da je "izuzetno ohrabren" obećanjima u vezi vojne pomoći u borbi protiv islamskih ekstremista.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je uoči pariske konferencije da će Britanija uhvatiti odgovorne za jezivo ubistvo britanskog taoca Dejvida Hejnsa, opisujući ih kao "oličenje zla".

Kameron nije pomenuo nikakve vazdušne napade na Islamsku drzavu, zbog javnog mnjenja prezasićenog ratovima i osjetljivosti trenutka uoči referenduma o nezavisnosti Škotske 18. septembra, navela je francuska agencija.

Hejns je treći zapadni državljanin kojem su džihadisti Islamske države odsjekli glavu u razmaku manjem od mjesec dana.

Snimak odrubljivanja glave Hejnsu objelodanjen je u subotu, a džihadisti su tada zapretili da će ubiti još jednog zarobljenog Britanca Alana Heninga.

Džihadisti su na isti način prethodnog mjeseca usmrtili dvojicu Amerikanaca, novinare Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa.

Obama je novom strategijom protiv džihadista predvideo vazdušne udare u Siriji i proširene operacije u Iraku, gdje američki avioni od početka avgusta izvode vazdušne napade na položaje džihadista

Bonus video: