HP mora da plati 108 miliona dolara zbog nelegalnih aktivnosti

1 komentar(a)
Hewlett-Packard, Foto: Reuters
Hewlett-Packard, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2014. 07:43h

Američka kompanija Hewlett-Packard (HP) kažnjena je sa 108 miliona dolara zbog nelegalnih aktivnosti koje su činila odjeljenja van Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Nakon duže vremena, konačno je okončana sudska parnica koju su vodile američke vlasti protiv HP-a, pri čemu je kompanija priznala da su njegovi zaposleni u Meksiku, Poljskoj i Rusiji plaćali mito službenicima.

Sklopljena je nagodba prema čijim će uslovima HP morati platiti novčanu kaznu od ukupno 108 miliona dolara, prenosi Capital.ba.

Meksičko odjeljenje HP-a, platilo je 1,4 miliona dolara jednom konsultantu, koji je bio u bliskim odnosima sa visokopozicioniranim službenicima meksičke državne nafte kompanije Pemex. Konsultant je službeniku Pemexa kasnije isplatio 125.000 dolara.

U Poljskoj, HP je u periodu od 2006. do 2010. godine falsifikovao finansijske izvještaje sa ciljem postizanja i održavanja višemilionskih ugovora sa poljskim Ministarstvom unutarašnjih poslova. Poljska ispostava HP-a je direktoru tamošnjeg policijskog odjeljenja za komunikacione tehnologije isplatila ukupno 600.000 dolara.

Rusko odjeljenje HP-a, slao je mito službenicima Kancelarije Državnog tužioca Ruske federacije, kako bi HP pobijedio na jednom tenderu koji je održan 1999. godine. Uplate su se nastavile i narednih deset godina.

Tokom trajanja istrage HP je u potpunosti sarađivao s istražiteljima. Navedene nelegalne aktivnosti je počinio manji broj zaposlenih koji više ne rade za HP.

Bonus video: