Keri traži podršku Egipta; AP: Teško do koalicije protiv IS-a

CIA je u petak objavila da Islamska država ima 30.000 boraca u Siriji i u Iraku, poznatih po svojoj brutalnosti pošto je su stekli kontrolu nad velikim dijelom teritorije dvije zemlje
0 komentar(a)
Keri i Sisi u Kairu, Foto: Reuters
Keri i Sisi u Kairu, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2014. 11:41h

Američki državni sekretar Džon Keri stigao je danas u Kairo, posljednju stanicu regionalne turneje za stvaranje široke koalicije protiv džihadista Islamske države.

Keri će se, kako je planiranu, u Kairu sastati sa egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom al Sisijem i generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom al Arabijem, prenijela je agencija AFP.

BBC dodaje da je Keri dobio podršku 10 arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Katar, a u petak je isključio mogućnost da se Iran priključi koaliciji predvođenoj SAD.

Keri je u petak boravio u Turskoj, gdje se sastao sa turskim liderima u pokušaju da dobije podršku za vojnu akciju koju su SAD povele protiv džihadista Islamske države, ali Ankara odbija da učestvuje u borbenim operacijama i ne dozvoljava da se njene vazduhoplovne baze koriste za napade na ekstremiste.

Prilikom posjete Ankari Keri je izvršio pritisak na šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua da ojača granice kako ne bi prelazili borci IS, i prekine finansijske tokove toj organizaciji.

Turska se nalazi na liniji fronta IS prema Iraku i njihovom utočištu Siriji, i već je pružala pomoć izbjeglicama, kao i suzbila sumnjivi šverc u obje zemlje.

Međutim, Turska je u škripcu, te SAD moraju biti obazrive da ne vrše prevelik pritisak na NATO saveznika čije vlasti pokušavaju da oslobode taoce.

Turski državljani su kidnapovani iz konzulata u Mosulu kada je IS u junu napala tu ustanovu.

CIA je u petak objavila da Islamska država ima 30.000 boraca u Siriji i u Iraku, poznatih po svojoj brutalnosti pošto je su stekli kontrolu nad velikim dijelom teritorije dvije zemlje.

Teško do koalicije

Uspostavljanje koalicije za borbu protiv Islamističke države (IS) čini se nije laka stvar, ukazuje AP.

Francuska je pristala ali želi da pozove i Iran protiv želje SAD, a Vašington vrši pritisak na Tursku, koja je odolijevala da javno podrži globalnu strategiju protiv ekstremista, koji drže kao taoce 49 turska državljana.

Mnogi svjetski lideri žele da djeluju brzo, prije nego što IS osvoji još teritorija, ali u postizanju dogovora o tome šta će koalicija činiti i zašto postoje podjele zbog invazije SAD na Irak prije jedne decenije.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da je više od 40 zemalja ponudilo, na različitim nivoima, podršku. Međutim, poslije više od nedjelju dana od konferencije NATO Keri je odbio da precizira kako globalna kampanja želi da uspješno uništi IS.

Na drugoj strani Francuska, koja se protivila ranijem američkom napadu na Irak, sada je spremna da učestvuje u akciji protiv IS.

Francuski predsjednik Fransoa Oland posjetio je u petak Bagdad da bi podržao novog premijera Hajder al Abadija u borbi protiv IS, a Pariz je takođe naoružao Kurde u Iraku.

Međutim, Francuska ne želi da bude pion SAD i ne slaže se sa Vašingtonom po dva ključna pitanja - Irana i Sirije.

Naime, Francuzi ne žele akcije u Siriji strahujući da bi vazdušni napadi protiv ekstremista u toj zemlji samo ojačale predsjednika Bašara al Asada.

Takođe, Francuska želi da pozove Iran na konferenciju u ponedjeljak koja će se baviti ovim pitanjem.

Keri je kazao da ga niko nije zvao niti pitao da li bi Francuska trebalo da pozove Iran na sastanak, ukazujući da u ovom trenutku poziv Teheranu ne bi bio ispravan iz mnogo razloga, optuživši Iran da je sponzor terorizma u svijetu.

Bonus video: