UN: Polovina djevojaka iz Južne Azije se udaje prije 18. godine

Južna Azija nastavlja da bude jedno od najrizičnijih mjesta na svijetu za trudnoću ili rađanje
0 komentar(a)
vjenčanje, Foto: Shutterstock
vjenčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.09.2014. 14:09h

Skoro polovina djevojaka u Južnoj Aziji se udaje prije 18. godine, navedeno je u izvještaju Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija - UNICEF.

Više od milion novorođenčadi i dalje umire svake godine u Južnoj Aziji, zbog neadekvatne lekarske njege, istaknuto je u izvještaju, prenijela je agencija AFP.

Jedna od pet djevojčica udaje se prije 15. godine, zbog čega je taj region na prvom mjestu u svijetu po broju dečjih brakova, a najveću stopu dječjih brakova ima Bangladeš.

Zbog hronične neuhranjenosti djece u Južnoj Aziji, skoro 40 odsto dječaka i djevojčica ispod pet godina pati od usporenog rasta.

"Južna Azija nastavlja da bude jedno od najrizičnijih mjesta na svijetu za trudnoću ili rađanje, a po broju smrtnosti majki nalazi se na drugom mjestu u svijetu", navedeno je u izvještaju.

Polna selekcija, u kojoj roditelji izaberu da prekinu trudnoću ako utvrde da je njihovo nerođeno dijete ženskog pola, ostaje i dalje rasprostranjena u djelovima Južne Azije, posebno u Indiji, navedeno je u izvještaju.

"Polna selekcija koja favorizuje dječake pokazatelj je duboko ugrađenih društvenih, ekonomskih, kulturnih i političkih faktora koji diskriminišu žene i djevojičice", istaknuto je u izvještaju UNICEF.

Takva praksa može da dovede i do trgovine djevojčicama radi seksa ili prinudnih brakova.

Izvještaj, objavljen u znak obilježavanja 25. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, ističe da je u poslednjih četvrt vijeka došlo do poboljšanja u životima djece u svih osam zemalja Južne Azije - Avganistanu, Bangladešu, Butanu, Indiji, Nepalu, Pakistanu, Šri Lanki i na Maldivima.

Međutim, stalna polna diskriminacija ugrožava napredak, a ulaganja vlada tih zemalja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu ostaju daleko ispod onih u drugim regionima, zaključeno je u izvještaju UNICEF.

Bonus video: