Inflacija u Venecueli iznad 63 odsto

Predsjednik Nikolas Maduro predložio je niz mjera za podsticanje posustale privrede, uključujući poskupljenje benzina koji je sada izrazito jeftin
1 komentar(a)
Čest prizor u venecuelanskim prodavnicama, Foto: Reuters
Čest prizor u venecuelanskim prodavnicama, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2014. 12:43h

Centralna banka Venecuele objavila je dugo odlagane podatke o inflaciji koji pokazuju da stopa inflacije nastvalja da raste, što je narod već znao po cijenama u prodavnicama.

Centralna banka sinoć je saopštila da je inflacija u poslednjih 12 mjeseci iznosila 63,4 odsto.

Banka je kritikovana što je tokom ljeta prestala da objavljuje mjesečne podatke o inflaciji, iako joj to zakon propisuje. Posljednji podaci objavljeni su u maju, kada je godišnja inflacija iznosila 60,9 odsto.

Novi podaci su najlošiji od 2008. godine. Međutim, najviša inflacija u novijoj venecuelanskoj istoriji bila je hiperinflacija 1980-ih i 1990-ih.

Domaća valuta bolivar opala je na rekordno nizak nivo na crnom tržištu ovog mjeseca, opale su investicije i ima neštasice osnovnih namirnica.

Predsjednik Nikolas Maduro predložio je niz mjera za podsticanje posustale privrede, uključujući poskupljenje benzina koji je sada izrazito jeftin, i smanjenje kontrola cijena osnovnih proizvoda i hrane, koje se vještački drže nisko.

Inflacija najviše pogađa siromašne, što je problem za Madura čija popularnost stagnira na svega oko 30 odsto. U izrazito polarizovanoj Venecueli, srednja klasa uglavnom hoće smjenu vlasti, dok siromašni u gradovima i selima i dalje podržavaju socijalističku revoluciju koju je pokrenuo pokojni predsjednik Ugo Čaves.

Dok inflacija raste, plate su uglavnom nepromijenjene što smanjuje i vrijednost ono malo ušteđevine koju su siromašni Venecuelanci uspjeli da naprave. Minimalna plata je oko 600 dolara godišnje, po crnom deviznom tržištu.

Bonus video: