Keri u nenajvljenoj posjeti Iraku

Keri će govoriti i o "ključnoj ulozi" koju Irak treba da odigra u izgradnji svjetske koalicije u borbi za pobjedu nad Islamskom državom
0 komentar(a)
Keri po slijetanju u Aman, Foto: Reuters
Keri po slijetanju u Aman, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2014. 10:13h

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je danas u nenajavljenu posjetu Bagdadu da pokaže podršku novoj iračkoj vladi u borbi protiv ekstremista Islamske države koji kontrolišu djelove zemlje.

On treba da se sastane sa premijerom Haidarom al Abadijem na početku posjete Bliskom istoku čiji je cilj da se učvrsti široka koalicija za borbu protiv džihadista Islamske države koji su zauzeli djelove Iraka i Sirije.

Keri će pozdraviti uspješno formiranje nove vlade i razgovarati s iračkim vlastima o tome kako SAD mogu da povećaju podršku novoj iračkoj vladi u okviru zajedničke borbe protiv Islamske države i prijetnji koju ona predstavlja za Irak, region i svijet, navela je u saopštenju portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

On će takođe govoriti o "ključnoj ulozi" koju Irak treba da odigra u izgradnji svjetske koalicije u borbi za pobjedu nad Islamskom državom, rekao je novinarima jedan američki diplomata koji putuje sa državnim sekretarom.

Keri, koji je doputovao u Bagdad samo dva dana pošto je novi premijer Haidar al Abadi predstavio svoju novu vladu, pozvaće novog iračkog premijera, Šiita, da brzo da više ovlašćenja sunitima, kao što je obećano.

Al Abadijev prethodnik, bivši premijer Nuri al Maliki, godinama je isključivao sunite iz vlasti i odbijao da daje plate plemenskim milicijama ili da ih zapošljava u vladi što je izazvalo nezadovoljstvo među sunitima koje su ekstremisti iskoristili za njihovo regrutovanje u svoje redove.

Kerijeva posjeta Iraku je dan uoči sastanka u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, gdje će arapski lideri sa Bliskog istoka razmatrati šta njihove zemlje mogu da doprinesu globalnoj koaliciji formiranoj da se bori protiv Islamske države.

SAD i još devet zemalja - uključujući Kanadu, Australiju i evropske zemlje, prošle nedjelje su se dogovorile da formiraju ujedinjeni front protiv ove uglavnom sunitske ekstremističke grupe koja je zauzela velike djelove na sjeveru Iraka i Sirije.

Sastanak u Džedi u četvrtak će imati za cilj da proširi podršku borbe protiv ekstremista i da izmjeri nivo podrške bliskoistočne oblasti gdje dominiraju suniti. Keri će takođe posjetiti Jordan.

Zvaničnici se nadaju da će imati izrađenu strategiju za borbu protiv Islamske drzave, uz konkretne korake koje su pojedine zemlje spremne da preduzmu do otvaranja godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine u Njujorku krajem mjeseca.

Američki predsjednik Barak Obama danas će u televizijskom obraćanju naciji izložiti američke planove za proširenje borbe protiv ekstremista u Iraku i Siriji.

Bonus video: