"Druga poruka Americi"

Islamska država objavila video: Odrubili glavu novinaru Stivenu Sotlofu?

Agencija AP nije mogla da potvrdi autentičnost videa, a američka obavještajna grupa SITE, prva je izvijestila o postojanju videa
59 pregleda 18 komentar(a)
Stiven Sotlof, Foto: Screenshot (YouTube)
Stiven Sotlof, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.02.2019. 15:51h

Grupa Islamska država postavila je danas na internet video snimak odsijecanja glave američkog novinara Stivena Sotlofa.

Sotlof, koji je radio kao slobodni novinar za časopise Tajm (Time) i Forin polisi (Foreign Policy), poslednji put je viđen u Siriji u avgustu 2013, pre nego što se pojavio u video snimku grupe Islamska država, postavljenog na internet prošlog mjeseca, u kojem je prikazano odrubljivanje glave još jednog američkog novinara, Džejmsa Folija.

Sotlof je u tom video snimku bio obučen u narandžasti kombinezon, naspram pustinjskog sirijskog pejzaža, a u tom videu je zaprećeno da će i Sotlof biti ubijen, ukoliko SAD ne okončaju vazdušne udare na položaje Islamske grupe u Iraku.

U današnjem video snimku, nazvanom "Druga poruka Americi", Sotlof se pojavio u istom narandžastom kombinezonu, prije nego što mu je borac Islamske države odrubio glavu.

Agencija AP nije mogla da potvrdi autentičnost videa, a američka obavještajna grupa SITE, prva je izvijestila o postojanju videa.

Borac koji je odrubio glavu Sotlofu nazvao je taj čin odmazdom za američke vazdušne napade u Iraku.

"Vratio sam se Obama, vratio sam se zbog tvoje arogantne spoljne politike prema Islamskoj državi... uprkos našim ozbiljnim upozorenjima", rekao je borac na snimku.

Na kraju videa, zaprijetio je da će ta grupa ubiti i trećeg zarobljenika, Britanca Dejvida Hejnsa.

Sotlofova majka molila je prošle nedjelje za njegovo oslobađanje u video snimku upućenom Islamskoj državi.

Obraćajući se po imenu lideru Islamske države, Širli Sotlof je rekla u video poruci da je njen sin "nevini novinar" koji ne treba da plaća za akcije američke vlade na Bliskom istoku, nad kojima nema kontrolu.

Sekretar za štampu Bijele kuće Džoš Ernest nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.