Težak položaj američkih zatvorenika u Sjevernoj Koreji

Jednom od njih se na teret stavlja ostavljanje Biblije u jednom noćnom klubu u lučkom gradu Kongdžinu
8 komentar(a)
Kenet Bej, Foto: Beta-AP
Kenet Bej, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.09.2014. 19:02h

Vlasti Sjeverne Koreje dozvolile su američkim državljanima koje drži u zarobljeništvu kratak razgovor sa ekipom Asošiejted presa.

U najtežoj situaciji je Kenet Bej, turistički vodič koji već služi 15-godišnju kaznu teškog rada, a kao posljedica toga stigli su veliki zdravstveni problemi, navodi B92.

Na drugoj strani, Džefri Faul i Metju Miler istakli su da očekuju suđenje u roku od mjesec dana, ali ne znaju ni za šta su optuženi ni kolika ih kazna čeka.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su istakli da su njih dvojica učinili neprijateljska djela i da su time poništili svoja prava kao turisti, a Faulu se na teret stavlja ostavljanje Biblije u jednom noćnom klubu u lučkom gradu Kongdžinu.

“Za mjesec dana bih mogao da podijelim ćeliju sa Kenom Bejom... Očajan sam u želji da se vratim u Ameriku, da se vratim svojoj porodici“, rekao je 56-godišnji Faul.

Miler je takođe u pritvor stigao ove godine, dok je Bej već dvije na prinudnom radu, a nekoliko puta je išao u bolnicu zbog veoma narušenog zdravlja.

“Jedina mi je nada to što ovdje ima još nekog Amerikanca, ali ne znam kakva je situacija sa drugom dvojicom Amerikanaca“, rekao je Bej, koji je istakao da je njegovo suđenje trajalo četiri mjeseca.

Bonus video: