Tramp: Matis ostaje, postigli smo mnoge pobjede

U knjizi istraživačkog novinara Boba Vudvorda "Strah: Tramp u Bijeloj kući" objavljeno je da je Matis svojim saradnicima rekao da se Tramp ponaša kao "učenik petog ili šestog razreda"
2 komentar(a)
Donald Tramp, Džejms Matis, Foto: Beta
Donald Tramp, Džejms Matis, Foto: Beta
Ažurirano: 06.09.2018. 06:36h

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u srijedu da će ministar obrane Džejms Matis ostati na svojoj dužnosti, dan nakon što je objavljeno da se Matis navodno rugao američkom predsjedniku.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o otpuštanju Matis, Trump je rekao: "On će ostati. Vrlo smo zadovoljni s njime. Postigli smo mnoge pobjede."

U knjizi istraživačkog novinara Boba Vudvorda "Strah: Tramp u Bijeloj kući" objavljeno je da je Matis svojim saradnicima rekao da se Tramp ponaša kao "učenik petog ili šestog razreda".

Trump je u srijedu takođe rekao da s čelnikom Pentagona nikad nije razgovarao o eventualnom ubijstvu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, protivno onome što piše Vudvord u svojoj knjizi.

"O tome nikad nismo razgovarali (...) To nikad nije bilo opcija", rekao je Tramp odgovarajući na pitanje o tom dijelu knjige koju je nazvao "čistom izmišljotinom".

U knjizi "Strah: Tramp u Bijeloj kući" Vudvord prepričava događaj koji se navodno zbio nakon hemijskog napada u aprilu 2017. koji se pripisuje režimu Bašara al Asada. Po riječima novinara koji se proslavio kada je zajedno s Karlom Bernstinom otkrio aferu Votergejt, Trump je nazvao Matisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Matis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se saradniku i rekao: "Ništa od toga nećemo napraviti. Bićemo puno odmjereniji".

Čelnik Pentagona nije osporio te navode, ali je rekao da se nikad nije "rugao" predsjedniku, prenosi agencija Hina.

Bonus video: