Ovako je Sjeverna Koreja ugostila CNN

Sjeverna Koreja važi za jednu od najzatvorenijih i najtajanstvenijih država na svijetu, ali je novinar CNN-a dobio priliku da obiđe jedan njen dio
1 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2014. 15:42h

Mala grupa odabranih medijskih predstavnika, među kojima i CNN-ov reporter Vil Ripli, dobila je priliku da posjeti Sjevernu Koreju. Njihova strogo kontrolisana turneja počela je na mjestu gdje je rođen otac nacije Kim Il Sung, a potom se razvijala u neočekivanom pravcu, od posjete organizacijama koje se bave životinjama do nezaobilaznog sadašnjeg prvog čovjeka države, Kima Džonga Una.

Vožnja autobusom, piše Ripli, djelovala je kao vožnja vremeplovom, dok su prolazili pored velikih poljoprivrednih predjela na kojima brojni radnici ručno obrađuju zemlju.

Jedna od destinacija je i kantri klub gdje za približno deset dolara po satu lokalno stanovništvo može da jaše konje u zatvorenoj areni. Pomenuti povratak u prošlost ipak nije zahvatio sve stanovnike Sjeverne Koreje, bilježi Ripli. Elita u ovoj zemlji živi veoma dobro, nalik ostatku svijeta, za razliku od nižih slojeva stanovništa koji zarađuju u prosjeku do dvije hiljade dolara godišnje, zbog čega su im pomenuti kantri klubovi samo daleki san.

Međutim, izvan Pjongjanga postoji mjesto gdje svi mogu da vide najimpresivnije sjevernokorejske statue i spomenike. To je tematski park koji na malom prostoru prikazuje burnu prošlost Sjeverne Koreje. Ključni događaji i ličnosti ovdje su predstavljeni u umanjenim razmjerama, za razliku od replike tornja Džuče koja iz parka može da se posmatra u prirodnoj veličini.

Originalni toranj izgrađen je na obali rijeke Taedong, a nazvan je po zvaničnoj državnoj ideologiji džuče, koju je ustanovio doživotni predsjednik Sjeverne Koreje, pomenuti Kim Il Sung.

Vojne snage Sjeverne Koreje pokazale su gostima svoju nadmoć tokom jedne od parada. Prikazan je i brod američke mornarice koji je zaplijenjen 1968. godine zbog špijuniranja DNR Koreje. Američki zvaničnici tvrde da nikada nisu zašli u sjevernokorejske vode, piše CNN.

Istom prilikom posjetiocima parka bile su izložene i fotografije koje prikazuju avione i helikoptere srušene na sjevernokorejskoj teritoriji, kao i grafički prikazi stradalih američkih vojnika.

Upitan od strane novinara zašto je neophodno bilo istaći i te fotografije, vodič je odgovorio: “Zato što želimo svijet da zna da će biti kažnjeni oni koji pokušaju da napadnu DNRK.”

Od kada je 2011. godine, nakon smrti svog oca, preuzeo upravljanje zemljom, Kim Džon Un trudi se da ostavi tragove svoje vladavine širom zemlje koju naseljava oko 25 miliona ljudi.

Između ostalog pokrenuo je brojne projekte koji se bave zaštitom ljubimaca, potrošio je milione na izgradnju Dječije bolnice i akva-parka u Pjongjangu.

Međutim, zapaža Ripli, van Pjongjanga još nije vidljivo niti jasno koliko je tačno novca utrošeno na brojne projekte kao ni kako je taj novac raspoređen.

Sjeverna Koreja i danas važi za prilično tajnovitu državu koju Ujedinjene nacije glasno optužuju za kršenje ljudskih prava, što tamnošnje vlasti još glasnije negiraju.

Novinar CNN-a piše kako je tokom obilaska zemlje svaki njihov korak bio praćen od strane velikog broja tjelohranitelja i članova pratnje. Od kada su stigli u Pjongjang bilo im je dozvoljeno da obilaze samo ono što je unaprijed odobreno kao sastavni dio turneje - ono što je Sjeverna Koreja željela svijet da vidi.

“Do sada to je bila impresivna infrastruktura za zemlju koja se bori da prehrani svoje stanovnike”, zaključuje Ripli dodajući kako u to treba računati i visok zid koji razdavaja Sjevernu Koreju i ostatak svijeta.

Galerija

Bonus video: