prekid vatre

Netanijahu: Izrael pristao na primirje zbog džihadista

"Mi smo u situaciji kada je Islamska država na vratima Jordana, Al - Kaida na Golanu i Hezbolah je na granici s Libanom", rekao je Netanijahu
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2014. 07:48h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael pristao na neograničeni prekid vatre, poslije 50 dana sukoba u pojasu Gaze protiv Hamasa, kako bi se fokusirao na prijetnju regionalnh militanata.

"Borili smo se 50 dana i mogli smo se boriti 500 dana, ali mi smo u situaciji kada je Islamska država na vratima Jordana, Al - Kaida na Golanu i Hezbolah je na granici s Libanom", rekao je Netanijahu u obraćanju javnosti.

On je mislio na Islamsku državu džihadista u Siriji i Iraku, susjedima Jordana, Al - Nusra front povezan s Al-Kaidom , koji se bori protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al - Asada u blizini dijela Golana, koji je pod kontrolom Izraela i libanski šiitski pokret Hezbolah.

"Odlučili smo da se ne zaglibimo u Gazi, a mogli smo, ali smo odlučili da ograničemo naš cilj i vratimo zatišje izraelskim građanima," dodao je Netanijahu.

On je to rekao dok SAD, glavni saveznik Izraela, pozivaju na uspostavljanje globalne koalicije za borbu protiv džihadista koji su onsovali islamski " kalifat" u područjima osvojenim u Siriji i Iraku.

Predsjednik SAD Barak Obama najavio je da će poslati državnog sekretara Džona Kerija na Bliski istok da raspravlja o tom planu koji će uključiti vojne, diplomatske i regionalne napore.

U međuvremenu se zatišje vratilo u pojas Gaze nakon što je u utorak stupio na snagu prekid vatre u očekivanju pregovora između Izraela i Hamasa o dugotrajnom primirju.

Galerija

Preporučujemo za Vas