Kalifornija zabranila upotrebu plastičnih kesa

Kalifornijski zakonodavci godinama su težili zabrani plastičnih kesa u cijeloj Kaliforniji, pokušavajući da smanje količine plastičnog otpada u okeanima i rijekama
1 komentar(a)
plastična kesa, smeće, otpad, Foto: Instagram/Damira Kalač
plastična kesa, smeće, otpad, Foto: Instagram/Damira Kalač
Ažurirano: 30.08.2014. 18:37h

Kalifornijski zakonodavci usvojili su mjeru koja će Kaliforniju učiniti prvom američkom saveznom državom koja je na svojoj teritoriji zabranila korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Zakon je usvojen u četvrtak u skupštini, a u petak u senatu, i potom upućen na potpisivanje guverneru Kalifornije Džeriju Braunu.

Senatori koji su se prvo protivili zakonu, ovoga puta podržali su ga nakon što su u zakon dodate zaštitne mjere za proizvođače plastičnih kesa.

Zakonom, koji je predložio demokratski senator Aleks Pedila iz Los Anđelesa, od 2015. biće zabranjeno korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u prodavnicama namirnica i u velikim apotekama, a od 2016. i u ostalim trgovinskim objektima.

Zakonom je takođe predviđena dodjela zajmova u vrijednosti od dva miliona dolara kako bi se pomoglo proizvođačima plastičnih kesa da pređu na proizvodnju kesa koje se mogu ponovo upotrijebiti.

Pored toga, predviđeno je i da prodavcima bude dozvoljeno da naplaćuju po 10 centi za svaku papirnu i ponovo upotrebljivu kesu.

Donošenje tog zakona bilo je praćeno jednom od najoštrijih rasprava u proteklim nedjeljama, uz agresivno lobiranje boraca za zaštitu životne sredine i proizvođača kesa.

Kalifornijski zakonodavci godinama su težili zabrani plastičnih kesa u cijeloj Kaliforniji, pokušavajući da smanje količine plastičnog otpada u okeanima i rijekama jer su na njihovo čišćenje odlazili milioni dolara.

Oko 100 lokalnih samouprava u Kaliforniji, uključujući Los Anđeles i San Francisko, do sada su već usvojile slične zakone.

Bonus video: